Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

"Sasildi Ziemassvētkos": Darbnīcā top krāšņas sveces svētku laikam

SILTUMS. Latvijas Kustības par neatkarīgu dzīvi dienas centra sveču darbnīcā tapušas sveces Adventes laikā sasildīs ikvienu un aicinās padomāt, kādu sabiedrību mēs vēlamies redzēt – kur dzīvojam visi kopā vai katrs par sevi © Rūta Kalmuka/ F64 Photo Agency

Sasildi Ziemassvētkos – ar šādu aicinājumu Neatkarīgā sagaida Adventes laiku un aicina ikvienu saredzēt iespējas palīdzēt un atbalstīt līdzcilvēkus. Latvijas Kustības par neatkarīgu dzīvi dienas centra sveču darbnīcā top un plauktos glīti kārtojas krāšņas krāsainas sveces tieši Adventes laikam un Ziemassvētkiem.

Sveces gatavo jaunieši ar smagiem garīga rakstura traucējumiem, un kustības vadītāja Inga Šķestere saka: mēs nesam ziņu sabiedrībai, ka cilvēki ar smagiem traucējumiem var dot savu pienesumu. Neatkarīgā viesojās dienas centrā arī pagājušā gada Ziemassvētkos, kad sveču darbnīcā notika sparīgs darbs, jo bija jāsagatavo sveces gan draugiem, gan organizācijām, kuras svētkos bija nolēmušas dāvināt tieši dienas centra sveču darbnīcā darinātās sveces.

Arī šogad sveču darbnīcā rosība sākās jau pirmajos rudens mēnešos, gatavojot sveces valsts simtgadei par godu, kā arī Ziemassvētku sveces, kuras izstaro ne tikai siltumu, bet arī labestību, jo ikkatra svece ir roku darbs, turklāt katrā svecē - vai tā būtu zaļas eglītes formā, vai sniega pika - ieliktas labas domas un vēlējumi. Sarkanas, zilas, violetas, zaļas, baltas, pat rozā - ir šāgada Ziemassvētku sveces. Darbs sveču lietuvē ir individuāls, ņemot vērā katra jaunieša spējas un interesi, bet ir jaunieši, kuri strādā pat četras stundas dienā, un visu, izņemot darbošanos ar karsto parafīnu, izdara paši. «Mēs cilvēkus ar smagiem attīstības traucējumiem bieži nenovērtējam, viņi spēj vairāk, nekā mēs domājam,» saka I. Šķestere.

Sveču darbnīcā iesaistīti visi dienas centra jaunieši. «Emocionālais gandarījums ir ļoti liels. Jaunieši lepojas, ka to izgatavojuši paši, turklāt kaut ko tik skaistu! Viņi arī seko līdzi: re, manu sveci izvēlējās. Manis lietās sveces jau izpirktas, jāpagatavo jaunas. Jaunieši vairs nav aprūpes objekts, kā to pieņemts uzskatīt, viņi ir līdzvērtīgi sabiedrības locekļi,» uzsver centra ergoterapeite Dita Rituma. Gaidot pirmo Adventi, jaunieši neatlaidīgi un pacietīgi darbojas sveču darbnīcā. Un vēl - kopā ar ergoterapijas studentiem no Rīgas Stradiņa universitātes tiek ceptas un rotātas piparkūkas un sapņots par dienu, kad piparkūkas smaržos jaunajā grupu mājā.

Pasūtot un iegādājoties sveču darbnīcā jauniešu ar smagiem traucējumiem darinātās sveces jūs palīdzēsiet īstenot jauniešu sapni - dzīvot grupu mājā.

Arī Neatkarīgā, gaidot Ziemassvētkus, aicina paviesoties sveču darbnīcā un sasildīt sevi un savus draugus (Kustība par neatkarīgu dzīvi, rituma.dita@inbox.lv, tālrunis 29683096).

Svētīgu pirmo Adventi!

Konts ziedojumiem:
“Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” Biedrība,
Reģ nr. 40008150439,
Konts: LV36HABA0551043713971