Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

ATBALSTA PLECS: Īsumā par aktuālāko

© F64 Photo Agency

Aktualitātes.

UZSĀK MĀCĪBAS

Deinstitucionalizācijas procesa sekmīgai īstenošanai nozīmīga ir arī darba devēju atvērtība, uzskata Labklājības ministrija. Tomēr ne visi darba devēji patlaban ir gatavi nodarbināt cilvēkus ar garīga rakstura traucējumiem. Visbiežāk tas saistīts ar zināšanu trūkumu. Balstoties uz darba devēju rekomendācijām, izstrādātas 35 dažādas prasmju apmācību programmas, kurās apmācības šogad uzsākuši jau 32 cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem.

ATKĀPJAS ATVAINOJOTIES

Bulgārijas vicepremjers Valeri Simeonovs atkāpies no amata pēc gandrīz mēnesi ilgušiem protestiem, kuros aizvainoti bērnu ar invaliditāti vecāki pieprasīja viņa demisiju. Vecāki 26 dienas katru vakaru protestēja Sofijas centrā, pieprasot atvainošanos no amatpersonas, kas bērnu ar invaliditāti mātes bija nosaucis par «spiedzošu sieviešu baru, kas .. manipulē ar sabiedrību, izvedot ārā tveicē un lietū šos it kā slimos bērnus .. tīri materiāla labuma dēļ». Vecāki bija protestējuši pie parlamenta, lai panāktu sociālos pakalpojumus.

STATISTIĶI APRĒĶINĀJUŠI

2017. gadā izdevumi sociālajai aizsardzībai Latvijā bija 3,9 miljardi eiro, kas ir par 5% vairāk nekā 2016. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati. Pagājušajā gadā izdevumi atbalstam personām ar invaliditāti pieauga par 4,9%. Mainoties aprēķināšanas kārtībai, 2,8 reizes pieauga izdevumi kaitējuma atlīdzībai černobiliešiem. Sociālās aizsardzības izdevumi 2017. gadā veidoja 14,7% no iekšzemes kopprodukta, salīdzinājumam Igaunijā - 17,1%, Lietuvā - 15,4%.

ZIEMASSVĒTKU TIRDZIŅŠ

Arī šogad Rīgā un visā Latvijā norisināsies senioru un cilvēku ar invaliditāti rokdarbu Ziemassvētku tirdziņi. Pirmie par savu tirdziņu paziņojuši invalīdu apvienības Aizvējš pārstāvji. Apvienības biedru rokdarbu Ziemassvētku tirdziņš notiks Pārdaugavas izpilddirekcijas (Rīgā, Ed. Smiļģa 46) foajē. Tas darbosies no 17. līdz 21. decembrim (no pulksten 10.00 līdz 15.00). Ja kāds vēlas piedalīties, var pieteikties apvienībā Aizvējš līdz 11. decembrim.

Atbalsta plecs

Sabiedrības integrācijas fondsPasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.