Tuvinieki: ziņas par Miķelsona nedeklarētām bagātībām nav patiesas

Bijušā Latvenergo prezidenta Kārļa Miķelsona tuvinieki ir noraizējušies, ka īsi pirms tiesas lēmuma par viņam piemērojamo drošības līdzekli publiskā telpā izskanējušas nepatiesas ziņas par K. Miķelsonam piederošajām bagātībām. Proti, ka viņš vairākus darījumus nav oficiāli deklarējis. No amata atstādinātā uzņēmuma vadītāja sieva Laila Miķelsone informējusi Latvijas Žurnālistu savienību, ka lūgusi atsaukt divas laikraksta Diena publikācijas. Iesniegumā viņa arī atspēko neprecīzi paustos faktus.

Viens Jaguar nav lietošanai derīgs, otrs – līzingā

Iesniegumā L. Miķelsone norāda uz septiņiem, pēc viņas domām, nepatiesiem apgalvojumiem, piemēram, faktu, ka viņas vīrs 2007. un 2009. gadā iegādājies divus ekskluzīvas markas auto Jaguar. "Viņa īpašumā ir tikai viena Jaguar automašīna, ko apstiprina arī CSDD reģistrētā informācija. Turklāt automašīna ir 1958. gada izlaiduma, nav lietošanai derīga, iegādāta par 5857 latiem," raksta Latvenergo bijušā šefa sieva. Šo apgalvojumu apstiprina ziņas K. Miķelsona ieņēmumu deklarācijā, kas pieejama Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā. Savukārt otra, daudz modernākā 2007. gada izlaiduma Jaguar īpašnieks ir SIA Hansa līzings, un arī šī informācija ir korekti atspoguļota K. Miķelsona ienākumu deklarācijā.

Īpašumu Igaunijā nekad nav bijis

Iesniegumā L. Miķelsone noraida arī apgalvojumu, ka 2007. gadā viņas vīrs pārdevis nekustamo īpašumu Engurē, taču nav norādījis, uz kāda pamata un kam šis īpašums ticis. VID deklarācijā rakstīts, ka īpašums pārdots Igaunijā reģistrētai firmai Isengar OU un darījuma rezultātā K. Miķelsona maks kļuvis par 571 200 eiro biezāks. Nepamatoti ir arī apgalvojumi, ka 2007. gadā bijušais Latvenergo vadītājs pārdevis īpašumu Igaunijā, uzlabojot savu materiālo stāvokli par 400 000 latu. Šāda informācija viņa deklarācijā nav norādīta. "Kārlim Miķelsonam nekad nav piederējis un tāpēc nekad arī nav kā viņam piederošs deklarēts neviens nekustamais īpašums Igaunijā," raksta L. Miķelsone.

2007. gadā uzņēmēja parādsaistības saruka vairāk nekā 30 reižu, tāpēc izskanējušas aizdomas, ka finansiālo stāvokli K. Miķelsons uzlabojis, iespējams, nelikumīgā veidā. Tomēr finansiālais uzplaukums un atbrīvošanās no parādu jūga ir izskaidrojama ar faktu, ka, pārdodot īpašumu Engurē, K. Miķelsons varēja nomaksāt 164 460 eiro lielo parādu un daļu no 6500 latu lielā parāda.

Pēc L. Miķelsones domām, pavirši interpretētā informācija, iespējams, ir mēģinājums pirms lēmuma pieņemšanas ietekmēt tiesu. Ja laikraksts publikācijas neatsauks, Miķelsonu ģimene ir gatava tiesu darbiem.

Parādi sarūk

Aizturētais K. Miķelsons pēdējos gados pamatienākumus guva, vadot Latvenergo, taču 2009. gadā viņa ieņēmumi saruka uz pusi. Divpadsmit mēnešos algā viņš saņēma 50 000 latu, gadu iepriekš – 100 000 latu. Savā pēdējā amatpersonas deklarācijā K. Miķelsons norādījis, ka viņam pieder zeme Viesturu pagastā, kā arī dzīvoklis.

Viņš ir akcionārs vairākos uzņēmumos, un akciju vērtība sasniedz 13 000 latu. Turklāt dažādās bankās noguldīti 88 000 eiro, kā arī 2500 latu. Parādsaistības, salīdzinot ar pēdējiem trim gadiem, ir krietni sarukušas.

2008. gadā parādi sasniedza 34 000 eiro un 69 600 latu, bet 2009. gadā tie saruka līdz 6779 latiem un 6913 eiro.

Šobrīd K. Miķelsons ir aizturēts un gaida tiesas slēdzienu par drošības līdzekli. Atgādinām, ka Latvenergo akcionāru pilnsapulcē koncerna vadītājs un viņa vietnieks Aigars Meļko no amatiem tika atcelti.

Latvijā

Maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā apsūdzētā uzņēmēja Aleksandra Babenko slimošanas dēļ Rīgas pilsētas tiesa jau otro reizi līdz 26.septembrim plkst.9 atlikusi tiesas sēdi, kurā bija plānots uzsākt tiesas debates, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais