Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Gobzems grib zināt, kāpēc viņa pielaides izvērtēšanai nepieciešams tik ilgs laiks

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Ministru prezidenta amatam nominētais Aldis Gobzems (KPV LV) vēlas, lai Satversmes aizsardzības birojs (SAB) argumentē, kāpēc viņa pielaides izvērtēšanai nepieciešams tik ilgs laiks.

"Iestādei ar aptuveni astoņu miljonu budžetu šajā situācijā diez vai ir nepieciešams izprasīt kādus tiesiskās palīdzības lūgumus. Un vēsture rāda, ka to var izdarīt ļoti straujiem soļiem. Tāpēc arī šī problēma, kas patiesībā nav problēma, tiks atrisināta," žurnālistiem pauda premjera amata kandidāts.

Vairākas reizes vaicāts, kā viņš varēs pilnvērtīgi pildīt pienākumus, ja vēl nebūs SAB lēmuma par pielaidi valsts noslēpumam, Gobzems skaidroja, ka varēs pildīt savus pienākumus. "Man būs pielaide, neuztraucieties," viņš uzsvēra.

Politiķis arī uzskata, ka esošais regulējums attiecībā uz pielaižu piešķiršanu nav demokrātisks un šī situācija tiks mainīta. Viņš norādīja, ka tas ir nedemokrātiski, ka ne tikai viņš, bet arī daudzi citi jaunie politiķi nevar pretendēt uz kādu posteni, kamēr nav saņemta pielaide valsts noslēpumam.

Premjera kandidāts arī pieļāva iespēju, ka SAB vadītājs Maizītis ir ķīlnieks šai situācijai un viņam jāpalīdz no tās iziet. "Šāda sistēma nav nevienā attīstītā pasaules valstī, tai skaitā Lietuvā un Igaunijā," uzsvēra Gobzems.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis acīmredzot guvis pārliecību, ka partijas "KPV LV" premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam tiks piešķirta pielaide valsts noslēpumam, sarunā ar aģentūru LETA pieļāva Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Pēc viņa domām pretējā gadījumā Vējonis šodien nebūtu nominējis Gobzemu. "[Bijušais prezidents] Valdis Zatlers vakar 30 minūtes publiski sacīja, cik muļķīgi runāt par pielaidi, ja to var atrisināt ar telefona zvanu. Satversmes aizsardzības birojam (SAB) jāatbild nekavējoties, kas ir pilnīga taisnība. Acīmredzot šī problēma ir atrisinājusies, jo pretējā gadījumā nominācijas nebūtu," sacīja Skudra.

SAB aģentūrai LETA atzina, ka pārbaudes par Alda Gobzema atbilstību speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam saņemšanai pabeigšanas laiku šobrīd nav iespējams komentēt. Tas ir atkarīgs no pārbaudāmo faktu apjoma, norādīja birojā.

Uz jautājumu, vai Gobzems ir aicināts uz interviju SAB, birojā atbildēja, ka pārbaudāmās personas tiek aicinātas uz interviju pārbaudes noslēguma posmā.

Pēc politologa domām, Gobzema nominēšana nav Vējoņa iepriekš paustais "plāns B". Skudra uzskata, ka acīmredzot sarunu laikā bijuši argumenti, kas Vējonim lika izšķirties par labu Gobzema nominēšanai.

Arī domnīcas "Providus" direktore Iveta Kažoka aģentūrai LETA pauda, ka šāds prezidenta lēmums nav "plāns B". Viņa pati bija domājusi, ka Vējonis nosaukts līdz šim publiski neizpaustu kandidātu. Tajā pašā laikā politoloģei nav skaidrs, vai prezidents ir pārliecināts par savu lēmumu, taču pozitīvi vērtēja faktu, ka valdības veidošanas process "iet uz priekšu". Kažoka atteicās komentēt Gobzema izredzes izveidot nākamo valdību.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis valdības veidošanu nolēmis uzticēt Gobzemam.

"KPV LV" parlamenta vēlēšanās ieguva otro vietu ar 14,25% vēlētāju atbalstu un 16 deputātu vietas 13.Saeimā.

Gobzems būs otrais nominētais premjera amata kandidāts, kurš mēģinās izveidot valdību. Iepriekš prezidents bija uzticējis valdības veidošanu Jaunās konservatīvas partijas (JKP) līderim Jānim Bordānam, kuram tas neizdevās.

Intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" SAB direktors Jānis Maizītis paudis, ka Gobzema vētīšana, lai saņemtu pielaidi valsts noslēpumam, varētu ilgt pat pusgadu.