Dombrovskis: Pelēkā ekonomika Latvijā ir nopietna problēma

Pelēkā ekonomika Latvijā ir nopietna problēma, šādu viedokli šodien guļbūvju ražošanas uzņēmuma SIA "Dores fabrika" rīkotajā diskusijā par eksporta veiksmes stāstiem pauda Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

"Nodokļu paaugstināšana ir radījusi negatīvu reakciju, un daļa biznesu ir aizgājusi pelēkajā ekonomikas zonā," sacīja Dombrovskis. Viņš uzsvēra, ka valdībai ir jācenšas piebremzēt nodokļu kāpumu, lai uzņēmējs vēlētos darboties likumīgi.

Pēc politiķa vārdiem, no otras puses budžetam ir nepieciešami ieņēmumi, bet, ja vēl vairāk uzņēmēji aizies pelēkajā zonā, tos palielināt nebūs iespējams. Vienīgā izeja būs atkal celt nodokļus. Dombrovskis sacīja, ka nepieciešams runāt ar starptautiskajiem aizdevējiem, cik liels budžeta izdevumu samazinājums ir nepieciešams.

Diskusijā premjers norādīja, ka esošo finanšu resursu apstākļos nevar cerēt, ka Latvijas ekonomiskā izaugsme sāksies caur iekšējo patēriņu, tāpēc īpaši ir jāveicina eksports. Viņaprāt, eksportspēja ir nozīmīgs faktors, lai notiktu ekonomiskā izaugsme. Savukārt pārējie diskusijas dalībnieki atzina, ka viena no lielākajām problēmām ir psiholoģiskā barjera, kas uzņēmējiem liedz domāt par savu produktu un pakalpojumu attīstību starptautiskajā tirgū.

Uzņēmuma "Primekss" valdes priekšsēdētājs Jānis Ošlejs atzina, ka, viņaprāt, nodokļus būs jāpaaugstina, "gribam mēs to vai nē". Savukārt SIA "Lido" īpašnieks Gunārs Ķirsons uzsvēra, ka turpmāka nodokļu celšana pilnībā pazudinās uzņēmēju patriotismu. "Man bija jāatlaiž 500 cilvēku tikai tāpēc, ka pacēla nodokli. Ja tos cels vēl, es tos nespēšu samaksāt," sacīja Ķirsons.

"Aerodium" valdes loceklis Ivars Beitāns uzskata, ka valstij ir jāuzlabo savs tēls, jo pašlaik viņa vadītais uzņēmums cieš no tā, ka citās valstīs ir izveidojies slikts priekšstats par Latviju.

Svarīgākais