Kultūras darbinieku arodbiedrību federācija iebilst pret valsts samazināšanu Latvijas Radio

Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas (LKDAF) valde nosūtījusi vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, kurā iebilst pret plānoto valsts finansējuma samazināšanu Latvijas Radio un Latvijas Televīzijai (LTV) 2010.gadā, informē LKDAF Valdes priekšsēdētājs Aldis Misēvičs.

LKDAF valde atbalsta abu iestāžu ģenerāldirektoru pamatotās prasības 2010.gada dotāciju apjomu saglabāt 2009.gada līmenī - Latvijas Radio nepieciešamā summa ir 3,879 miljoni latu, bet LTV - 8,357 miljonu latu apmērā.

Ja valdība nepiešķir sabiedriskajam radio un televīzijai budžeta dotāciju vismaz iepriekšējā gada līmenī, tā pārkāpj Latvijas Radio un televīzijas likuma normas.

Plašsaziņas līdzekļi ir politiskās ietekmes instruments. Privāto mediju uzņēmumi ir galvenokārt orientēti uz peļņu, un tas var apdraudēt satura kvalitāti un viedokļu daudzveidību, tāpēc EP uzskata, ka nedrīkst pieļaut, ka mediju plurālisma nosargāšana paliek tikai tirgus mehānismu ziņā, norāda LKDAF valde.

Pēdējā laikā Latvijā reitings ir galvenais vārds, ko piemin, vērtējot sabiedriskās televīzijas un radio darbību. Bet tas ir tikai reklāmdevēju interesēs konstatēts to skatītāju procents, kuri noteiktā laikā sēdējuši, piemēram, pie TV ekrāniem.

Reitingu skaitļi palīdz piesaistīt reklāmu, tāpēc tiem tiek piedēvēts vērtīgums, proti, skatītāji un mūsu intereses simboliski tiek pārvērstas naudā. Reitings ir tikai viens no kritērijiem, kā vērtēt televīziju un radio, norāda LKDAF valde. Bet ir taču arī citi kvalitātes kritēriji - kāds ir raidījumu saturs, mērķis un kādas vērtības tas aizstāv.

"Diemžēl Latvijas valdība, plānojot budžetu, redz vienīgi kailus ciparus, par cik procentiem samazināt budžeta dotācijas, bet nedomā, kā interesēs un uz kādām vērtībām balstīta Latvijas sabiedrisko mediju politika," norāda LKDAF valde.

Sabiedriskie mediji līdzekļu taupīšanas nolūkā tiek spiesti pelnīt naudu. Kad tie izmaina saturu un pierāda, ka var piesaistīt reklāmdevēju līdzekļus, sākas nākamais posms - tiem liek pastāvēt bez finansējuma no malas. Tas, pēc LKDAF valdes domām, ved pie satura komercializācijas, liek zaudēt sabiedriskā medija būtību, samazina viedokļu daudzveidību, jo komercmedijiem raksturīgais atvieglinātais saturs atņem vietu nozīmīgām ziņām. Šā procesa sekas ir sabiedrības depolitizācija un demokrātijas pavājināšanās.

Tādēļ LKDAF valde pieprasa Latvijas valdībai ievērot Latvijas likumu normas un 2010.gada dotāciju apjomu saglabāt 2009.gada līmenī.