Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Jaunzeme vēlas turpināt iesāktās VID pārmaiņas

© Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatam virzītā Ieva Jaunzeme vēlas turpināt iepriekšējās nodokļu administrācijas vadītājas Ilzes Cīrules iesāktās reformas, otrdien preses konferencē žunrālistiem pauda Jaunzeme.

Jaunzeme iepriekš netika pieteikusies VID vadītāja amata konkursā, tomēr šajā konkursā pieteikties viņu pamudinājusi personāla atlases kompānija "Amrop" un vēlme turpināt Cīrules un viņas komandas iesāktās VID pārmaiņas.

Pēc Jaunzemes teiktā, arī turpmāk VID ir jābūt saprotamai un uzņēmējiem draudzīgai iestādei, tai arī tuprmāk jāpārstāv Cīrules formulētās vērtības - profesionalitāte, sadarbība, lojalitāte un atbildība.

Jaunzeme norādīja, ka ir iepazinusies ar Cīrules izstrādāto VID darbības stratēģiju un pārliecinājusies, ka būtu rakstījusi līdzīgu dokumentu. Tomēr viņa saredz arī citas VID attīstības iespējas. Jaunzeme ir gatava aktīvāk cīnīties ar ēnu ekonomiku, VID radot īpašu amatu cilvēkam, kas nodarbotos ar ēnu ekonomikas apkarošanas jautājumiem.

Tāpat Jaunzeme iestājas par digitalizāciju, piemēram, dodot iespēju uzņēmumiem pildīt atsakaites tiešsaistē. Tāpat VID vadītāja amatam izvirzītā pretendente uzskata, ka uzņēmumiem to pirmajā darbības gadā ir nepieciešams īpašs atbalsts.

Vaicāta par pieredzi nodokļu administrēšanas jomā, Jaunzeme atgādināja, ka savulaik, kad Latvijā bija divas nodokļu administrācijas, kuras pārraudzīja Finanšu ministrija un Labklājības ministrija (LM), Jaunzeme vadījusi LM par sociālajām iemaksām atbildīgo ieņēmumu nodaļu. Jaunzeme esot veidojusi normatīvos aktus un izstrādājusi Ministru kabineta noteikumus, kuri ir spēkā joprojām. "Par sociālajiem nodokļiem zinu gana daudz," piebilda VID vadītāja amata pretendente.

Tāpat Jaunzeme norādīja, ka VID ir arī represīva iestāde ar izmeklēšanas funkciju. Eksperte sacīja, ka arī šajā jomā viņai ir zināšanas, jo, vadot Konkurences padomi, viņa strādāja tieši ar ekonomisko noziegumu atklāšanu.

Patlaban Jaunzemes iecelšana VID vadītāja amatā ir atkarīga no nākamās valdības, ar kuru nominētā amatpresona ir gatava tikties, ja vien tiks uzrunāta.

"Tā būs jaunās valdības iniciatīva aicināt mani uz tikšanos. Es esmu gatava tikties un izstāstīt savas prioritātes. VID kopš šī gada marta strādā bez vadītāja, tāpēc jo ātrāk iecels jauno iestādes vadītāju, jo sabiedrība ātrāk iegūs," uzsvēra Jaunzeme.

VID ģenerāldirektora amata kandidātes Ievas Jaunzemes iecelšanai jaunajā amatā nav nekādu šķēršļu, otrdien preses konferencē paziņoja Valsts kancelejas direktors, VID vadītāja amata konkursa komisijas vadītājs Jānis Citskovskis.

Pēc Valsts kancelejas vadītāja teiktā, Jaunzeme visās trijās VID vadītāja amata konkursa kārtās ieguva augstāko novērtējumu un arī pēdējā kārtā saņēma vienbalsīgu amata konkursa komisijas atbalstu.

Komisija novērtēja Jaunzemes ilgstošo pieredzi, vadot valsts pārvaldes iestādes, piemēram, Konkurences padomē, Labklājības ministrijā un patlaban Ekonomikas ministrijā. Tāpat komisija novērtējusi viņas pieredzi pārmaiņu vadībā, komisiju pārliecinājis Jaunzemes skatījums par to, kā būtu jāattīstās VID, kādas izmaiņas iestādē nepieciešamas, un kā VID jāveido sadarbība ar uzņēmējiem.

Citskovskis uzsvēra, ka drošības iestāžu priekšpārbaudē par VID vadītāja amata kandidātiem Jaunzemes kandidatūrā netika kontstatētas nekādas pazīmes, kas pretendentu vērtēšanas komisijai neļautu viņu virzīt iecelšanai amatā.

"Man bija pārliecība, ka nav nekādu šķēršļu vai aizdomu, ka Jaunzeme neatbilstu amatam," uzsvēra Citskovskis un piebilda, ka šis VID vadītāja amata konkurss bijis vissarežģītākais, kādu viņam nācies vadīt.

Tāpat Valsts kancelejas direktors piebilda, ka VID vadītāja amata atlases komisija savu darbu ir pabeigusi un informācija par Jaunzemes virzīšanu VID ģenerāldirektora amatam tiks iesniegta Finanšu ministrijā, bet lēmums par Jaunzemes apstiprināšanu būs politiķu ziņā.

VID ģenerāldirektora amats kļuva vakants pēc tam, kad naktī uz 2018.gada 10.martu negaidīti nomira VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule. Viņa dienestu vadīja kopš 2016.gada novembra.

Šogad 13.martā valdība par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju iecēla VID ģenerāldirektora vietnieci nodokļu jomā, VID Nodokļu pārvaldes direktori Daci Pelēko.

Vēlāk uz VID vadītāja amatu tika izsludināts konkurss, kurā uzvarēja bijušais Latvijas Televīzijas valdes loceklis Māris Skujiņš, taču viņš savu kandidatūru atsauca pēc tam, publiski izskanēja bažas par viņa reputāciju. Skujiņš gan šīs bažas noraidīja, saucot tās par "melu kampaņu".