Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Par nepamatotu "ātro" izsaukšanu, iespējams, būs jāmaksā vēl dārgāk; pieaugums: 16 eiro

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Valdība trešdien tomēr lems par Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta izsaukumu, kurus nevar uzskatīt par neatliekamiem, maksas paaugstināšanu. Noteikumi paredz maksu pacelt par 16 eiro.

Ministru kabineta sēdē trešdien plānots izskatīt jautājumu par NMP dienesta maksas pakalpojuma cenrādi. Jāatgādina, ka jautājums par maksas pakalpojumiem, tostarp maksu par nepamatotu neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes izsaukumu, aktualizējās jau šāgada maijā, kad NMP dienests paziņoja, ka maina rēķinu izrakstīšanas kārtību - tos pacientiem neizrakstīs brigāžu mediķi, bet pacienti tos saņems vēlāk pa pastu. Vienlaikus ar paziņojumu NMP dienests nāca klajā ar aicinājumu palielināt maksu par izsaukumu palīdzības sniegšanai, kas nav uzskatāma par neatliekamu. Vēl vasaras beigās noteikumu projektu apstiprināja valsts sekretāru sanāksmē, taču tā virzība tālāk jau apspriešanai valdībā uz Saeimas vēlēšanu laiku tika piebremzēta. Tagad maksas pakalpojumu cenrādis atkal iekļauts valdības dienaskārtībā.

Ko tas paredz? Starp dažādiem priekšlikumiem, kas attiecas uz NMP dienesta maksas pakalpojumu sniegšanu, viens attiecas uz visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuriem jebkad var iznākt saskarsme ar dienesta brigādes izsaukšanu, proti, maksa par izsaukumu pie personas medicīniskās palīdzības sniegšanai, kas nav uzskatāma par neatliekamu. To saskaņā ar šo noteikumu projektu plānots palielināt līdz 56,56 eiro. Veselības ministrija šīs maksas un kopumā visu maksas pakalpojumu cenu palielinājumu paskaidro ar faktu, ka NMP dienesta sniegto maksas pakalpojumu cenas nav mainītas jau sešus gadus un ir balstītas 2011. gadā veiktos aprēķinos. Saistībā ar ieviešanu Latvijā 2013. gadā tika veikta vien cenu konvertēšana uz eiro, neveicot pakalpojumu cenu aktualizēšanu faktiskajās cenās, savukārt 2017. gada beigās NMP dienests veica pakalpojumu izcenojuma aktualizēšanu faktiskajās cenās, kā rezultātā secināja, ka pakalpojuma cenas ir palielinājušās par 37,7 procentiem, atalgojums palielinājies par 47,2 procentiem salīdzinājumā ar 2011. gadā aprēķināto cenu.

Pērn kopumā bijuši 1015 NMP brigādes izsaukumi pie personas medicīniskās palīdzības sniegšanai, kas nav uzskatāma par neatliekamu, no tiem apmaksāti gan tikai 26 procenti, liecina NMP dienesta dati.

Savukārt vēl bijuši 2169 brigādes izsaukumi pie personām, kuras nesaņem no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus; no tiem apmaksāti 61 procents rēķinu. Šādu izsaukumu maksa tiks palielināta uz 133 eiro. Vēl pagājušajā gadā 1237 gadījumos pacienti pēc pašu pieprasījuma transportēti uz nākamo tuvāko stacionāru, kurā var sniegt atbilstošu neatliekamo medicīnisko palīdzību, bet ja pacientam nav medicīnisku kontrindikāciju. Arī šajos gadījumos ir jāmaksā, un šie rēķini apmaksāti 94 procentu apmērā. Šis pakalpojums turpmāk izmaksās 50 eiro. Nav skaidrs, kad jaunā kārtība stāsies spēkā, jo valdības dokumentā pagaidām ir minēts šāgada septembris.

NMP dienesta maksas pakalpojumu saņēmēju vecuma struktūra liecina, ka no visiem izsaukumiem 2017. gadā 30% bija pie pacientiem vecumā no 61 līdz 80 gadiem, 22% - vecumā no 41 līdz 60 gadiem, bet vecumā no 21 līdz 40 gadiem - 18,7%.