Dziesmotā un dejojošā nedēļa sākusies

© f64

Vairāk nekā 31 000 skolēnu mērosies spēkiem X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, kas no 6. līdz 11. jūlijam notiks Rīgā. Bērni tiem gatavojās cītīgi, pirms svētkiem mēģinājumos svīstot katru dienu. Svētkus atklās rīt, kad notiks arī Dziesmu diena, piedāvājot programmu ar vairāk nekā 20 koncertiem.

"Drīkst saskaitīt?" pēc jautājuma, cik skolas kolektīvu piedalīsies svētkos, mundri pārvaicā pamatskolas Rīdze direktore Antra Žukovska. Viņa nopriecājās, ka šogad savu varēšanu uzstāties svētku programmās pierādījuši septiņi kolektīvi. Bērni par to esot stāvā sajūsmā. "Vadu pirmo klašu kolektīvu, un viņi nevar vien sagaidīt lielo mēģinājumu uz laukuma," smejas A. Žukovska. Vasaras sākumā uz ielas satikusi vienu no mazajām svētku dalībniecēm, kura ņipri saukusi: "Skolotāj, kad būs tie mēģinājumi? Kā es gaidu dziesmu svētkus!" Arī pašas pusaudzis dēls atzinies, ka ļoti gaidot šos svētkus. Viņa gan zina, ka lielajos kopmēģinājumos mazajiem dancotājiem un dziedātājiem būs grūti, viņi aiz noguruma arī raudās, bet pašlaik dalās priekā ar savējiem. Direktore uzskata – skolēni visu gadu ir trenējušies, tāpēc piedalīšanās svētkos ir augstākais sasniegtais punkts.

Pūtēju orķestra Auseklītis vadītāju un Rīgas 6. vidusskolas direktoru Haraldu Bārzdiņu Neatkarīgā pārsteidz ar kumosu mutē. Tikko ir beidzies mēģinājums, un ātri jāpaspēj vismaz kaut ko uzkost. Viņš stāsta, ka aizvadītajā nedēļā mēģinājumi notikuši katru dienu, bet skolēni esot disciplinēti un ar lielu atbildības izjūtu. H. Bārzdiņš vērtē, ka pūtējiem ir milzīga slodze, bet bērni ir izturīgi. "Programma ir sarežģīta, bet tas ir liels solis uz priekšu, jo pirmo reizi viss koncerts notiks kustībā – ar defilē un šova elementiem. Sarežģītības pakāpe A grupai ir pielīdzināma profesionāļu līgai," atklāj skolas direktors. Ar katru gadu pūtējiem programmas kļūst arī kvalitatīvākas, un šonedēļ viņi rādīs savu prasmi pie Brīvības pieminekļa.

Gan H. Bārzdiņš, gan A. Žukovska priecājas, ka skolās vasarā kūsās dzīvība, jo tiks izmitināti svētku dalībnieki no Latvijas novadiem. Kopumā viņi dzīvos 55 Rīgas pašvaldības skolās. Rīdze jau ir gatava uzņemt ventspilniekus. Tur nakšņos un mitināsies 360 dalībnieku un viņus pavadošās personas. Savukārt Rīgas 6. vidusskolā izmitinās tukumniekus un kandavniekus. "Būs pilna skola," apmierināti konstatē H. Bārzdiņš.

A. Žukovska uzskata, ka dziesmu un deju svētki ir Latvijai raksturīgs fenomens, jo tas vien ir ko vērts – sapulcināt 31 000 dalībnieku. Viņa stāsta, ka jau 12. jūlijā sāks gatavoties nākamajiem svētkiem.

***

UZZIŅA

- Svētkos piedalīsies vairāk nekā 31 000 dalībnieku, arī 300 ārvalstu vieskolektīvu dalībnieku.

- Lai rīdzinieku kolektīvi varētu atjaunot tautas tērpus vai pasūtīt svētku atribūtiku, Rīgas dome ir atvēlējusi 96 000 latu.

- Skolēni, uzrādot svētku dalībnieka identifikācijas karti, drīkst izmantot sabiedrisko transportu bez maksas.

- I Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki notika 1960. gadā. Pirmo reizi svētku procesa vēsturē tie iekļauti

UNESCO svinamo dienu kalendārā 2010.–2011. gadam, atzīmējot skolu jaunatnes svētku 50. gadadienu un to nozīmi Baltijas dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un pārmantošanā.

- Biļešu cena ir no 3 līdz 20 latiem. Plašāka svētku programma un koncertu apraksti skatāmi mājas lapā www.dziedundejo.lv.

Svarīgākais