Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Saikne ar senču zemi nepārtrūkst

ARGENTĪNISKI LATVISKAIS. Anita darina rotas. Saktas. Tās nav tipiski latviskas, viņa saka – saktas sasprauž viņas Argentīnas dzīvi ar latviskajām saknēm. Ar savām rotām Anita piedalījusies arī izstādēs © Publicitātes foto

Latvijas simtgade ir nozīmīga daudziem citās valstīs dzīvojošiem latviešiem un viņu pēctečiem. Kamēr jaunie jeb ekonomiskie emigranti vēl nav zaudējuši saikni ar Latviju un varbūt asi neizjūt atšķirtību, pēc savas senču zemes ilgojas cilvēki, kuri Latvijā nav piedzimuši. Viņu vecāki kara laikā vai uzreiz pēc kara kopā ar savām ģimenēm emigrēja.

Viena no tādiem cilvēkiem ir ķīmijas doktore Anita Zalts. Dzimusi Argentīnā. Uzaugusi latviskā ģimenē, runā ļoti labā latviešu valodā ar tikko jaušamu akcentu, pati iemācījusies rakstīt latviski.

Viņa stāsta, ka bērnību veidoja vecāku uzturētais latviskums. Ģimenē latviešu valodā runāja vecāki savā starpā un ar bērniem, dziedāja dziesmas. Kad Anita pirmo reizi apciemoja Latviju, sajūta bijusi dīvaina - nekad te nebija bijusi, bet viss ir tik tuvs un pazīstams. Mīļš. Anita darina rotas. Saktas. Tās nav tipiski latviskas, viņa saka - saktas sasprauž viņas Argentīnas dzīvi ar latviskajām saknēm. Saktu piespraušana argentīniešiem šķietot dīvaina, Anitai allaž viņiem ir jāpaskaidro, kā tās izmantojamas. Nu arī Anitas draugi Argentīnā zina, kas ir Latvija, un priecājas, kad viņa sūta fotogrāfijas no viesošanās reizēm Latvijā.

Latvijas simtgadi Anita Zalts sagaida Brazīlijā. No Argentīnas, Buenosairesas, kur dzīvo un strādā, viņa ir devusies uz Brazīliju, Novaodesu, kur norisinās lielākie Dienvidamerikas latviešu kopienas Latvijas simtgadei veltītie pasākumi. Neatkarīgajai Anita rakstīja: «No Argentīnas es laikam būšu vienīgā, tātad man būs liela atbildība!»

Ar Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas atbalstu Dienvidamerikas un Karību latviešu apvienība (DAKLA) rīko Latvijas valsts simtgadei veltītu kongresu un 1. Latviešu kultūras festivālu Brazīlijā. Ko saka latvieši Dienvidamerikā? «Svinot kopā ar Latviju un izdzīvojot simtgades saukli Es esmu Latvija, nonācām pie secinājuma, ka lielākā dāvana Latvijai un mums pašiem - latviešiem Dienvidamerikā - būtu mūsu pašu pašapziņas celšana un apzināšanās: kas mēs esam? kā mums klājas? kāda ir mūsu nākotne?»

Šāda motīva vadīti, vairāk nekā desmit dažādu latviešu kopienu pārstāvji no Brazīlijas, Argentīnas un Venecuēlas kongresā pārrunā latviešu kopienu aktualitātes, vajadzības un nākotnes vīziju, izstrādā vienotu komunikāciju sistēmu un pārrunā iespējamos sadarbības veidus un virzienus gan ar Latvijas valsti, gan savstarpēji, informē DAKLA. Savukārt kultūras festivālā četru dienu garumā notiks dažādi pasākumi, muzikālie uzvedumi ar koru, orķestru un tautas deju kopu dalību un 17. novembra vakarā Latvijas simtgades svinēšana noslēgsies ar muzikālu lieluzvedumu Ar Latviju sirdī. Lieluzvedums ir Brazīlijas latviešu un viņu draugu veltījums Latvijas simtgadei, un Brazīlija būs pēdējā Latvijas simtgades ceļojošā karoga pieturas vieta pirms atgriešanās Latvijā.