NBS vēlas izveidot militāro transportlīdzekļu reģistru

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris nolēmis izveidot atsevišķu militāro transportlīdzekļu reģistru, kas atrastos Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) paspārnē.

Aizsardzības ministrija (AM) neplāno veidot militāro transportlīdzekļu reģistru NBS iekšienē, tāpēc iesaka veidot atsevišķu militāro transportlīdzekļu reģistru Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD). Militāro transportlīdzekļu reģistrs sastāvētu no trim sadaļām, proti, administratīvie transportlīdzekļi militārām vajadzībām, kaujas transportlīdzekļi militārām vajadzībām un operatīvie transportlīdzekļi militārām vajadzībām.

Šo jautājumu paredzēts skatīt nākamās nedēļas valdības sēdē. Ja valdība to akceptēs, informācija kā atbilde tiks nosūtīta Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājam Jurim Dalbiņam (TP).

Sagatavotajā atbildē minēts, ka Ministru kabinets (MK) ir iepazinies ar Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vēstuli Ministru prezidentam par militārā autotransporta reģistru un sadarbībā ar AM sagatavojis atbildi.

Vēstulē teikts, ka MK augsti novērtē minētās Saeimas komisijas atbalstu NBS attīstībā. Vairāku NATO dalībvalstu pieredze apliecina, ka atsevišķs militāro transportlīdzekļu reģistrs ļauj pašiem bruņotajiem spēkiem izvērtēt speciālo militāro transportlīdzekļu tehnisko stāvokli, uzlabot administratīvās procedūras un ietaupīt finanšu līdzekļus, piemēram, samazinot ceļa un obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas nodokļa maksājumus.

MK atbalsta NBS komandiera nodomu izveidot atsevišķu militāro transportlīdzekļu reģistru.

Administratīvo transportlīdzekļu militārām vajadzībām reģistrs būtiski neatšķirtos no pašreizējā transportlīdzekļu reģistra. Taču kaujas transportlīdzekļu militārām vajadzībām reģistra prasības no pašreizējā CSDD reģistra kārtības atšķirtos, jo tiem ir atšķirīgas numura zīmes - gaismas starus neatstarojošas un ceļu satiksmē tie piedalās ierobežoti, tāpēc nepieciešams vienoties par nodokļu, nodevu un apdrošināšanas apmēru un kārtību.

CSDD uzdevumi būtu šādi: veikt administratīvo un kaujas transportlīdzekļu militārām vajadzībām uzskaiti, izgatavot numura zīmes un veikt gadskārtējās tehniskās apskates CSDD un NBS piedāvātajās vietās.

AM varētu ieplānot turpmākajos gados izveidot tehniskās apskates punktu Ādažu militārās bāzes teritorijā, kur CSDD būtu iespējams veikt gadskārtējās tehniskās apskates NBS kaujas grupas transportlīdzekļiem. Tādējādi netiktu noslogota ceļu satiksme un CSDD tehnisko apskašu punkti ar NBS kaujas grupas transportlīdzekļiem.

Lai risinātu konkrētos jautājumus, tiks organizēta Aizsardzības un satiksmes ministriju speciālistu tikšanās, kuri izanalizēs un izstrādās konkrētus priekšlikumus atsevišķa militāro transportlīdzekļu reģistra izveidošanai.