Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ansis Ataols Bērziņš apstrīd liegumu cietumā izmantot datoru

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Par dalību 13.janvāra grautiņos notiesātais Ansis Ataols Bērziņš Satversmes tiesā (ST) ir apstrīdējis liegumu cietumā lietot datoru, kuru viņš pats pieteikumā tiesai nodēvējis par portatīvo skaitļotāju.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja ST pārstāve Ketija Strazda, Bērziņš, atrodoties brīvības atņemšanas iestādē, bija lūdzis atļauju pienesumā saņemt un lietot "personīgo portatīvo skaitļotāju disertācijas izstrādāšanai". Bērziņa lūgums tika noraidīts, jo normatīvie akti, kas nosaka priekšmetus, kurus ieslodzītās personas ir tiesīgas lietot, neparedz tiesības lietot portatīvo skaitļotāju.

Pēc atteikuma Bērziņš vērsās ST, paužot nostāju, ka liegums pārkāpj Satversmes 112.pantu, kas nosaka ikviena tiesības uz izglītību.

Bērziņa advokāts Jānis Mucenieks aģentūrai LETA norādīja, ka dators Bērziņam bijis nepieciešams, lai rakstītu doktora disertāciju. Viņš uzsvēra, ka dators varētu būt gan portatīvais, gan stacionārais, taču svarīgas ir uz tā uzstādītās programmas, kas nepieciešamas dažādu eksperimentu veikšanai.

ST rīcības sēdē trešdien ierosināja lietu par Ministru kabineta noteikumu "Brīvības atņemšanas iestādes iekšējās kārtības noteikumi" normu, kas nosaka ieslodzītās personas tiesības kamerās un koplietošanas telpās lietot noteiktus priekšmetus, atbilstību Satversmei. ST ir uzaicinājusi Ministru kabinetu līdz 2019.gada 14.janvārim iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 2019.gada 14.aprīlis. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

Kā ziņots, Bērziņam par dalību 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņos bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Tiesa Bērziņam piesprieda arī Valsts probācijas dienesta (VPD) uzraudzību, tomēr viņš to nepildīja un VPD neieradās, kā rezultātā tiesa mainīja savu lēmumu un nosacītu cietumsodu aizstāja jau ar reālu brīvības atņemšanu.

Šajā brīdī Bērziņš izšķīrās pamest Latviju, pēc paša vārdiem, dodoties "politiskajā trimdā". Šādos apstākļos Bērziņš 2016.gada sākumā tika izsludināts starptautiskā meklēšanā, līdz 2017.gada pavasarī viņš tika aizturēts Čehijā. Bērziņš Čehijā tika aizturēts 2017.gada 31.martā un viņam tiesa bija piespriedusi vienu gadu un astoņus mēnešus ilgu brīvības atņemšanu. Līdz ar to sanāk, ka Bērziņam sods jāizcieš līdz šī gada 30.novembrim. Bērziņam pie ieslodzījumā pavadītā laika tika pieskaitīti arī tie mēneši, ko viņš pavadījis aiz restēm Čehijā, aģentūru LETA informēja Bērziņa advokāts Jānis Mucenieks.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir noraidījis divus par dalību Vecrīgas grautiņos notiesātā Bērziņa apžēlošanas lūgumus. "Viņš soda izciešanas vietā izdarījis pārkāpumus un neciena tiesas nolemto un likumu," pēc otrā lūguma noraidīšanas savu lēmumu skaidroja Vējonis.