Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Bordāns: JKP neatbalstīs Pabrika vadītu valdību

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Ja Valsts prezidents premjera amatam nominēs partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) biedru Arti Pabriku, "KPV LV" tādā valdībā neies, un tai šajā pozīcijā pievienosies arī Jaunā konservatīvā partija (JKP), izriet no politiķu trešdien paustā Latvijas Televīzijas raidījumā "Tieša runa".

"KPV LV" premjera amata kandidāts Aldis Gobzems uzsvēra, ka partija pieturēsies pie iepriekš paustā un neatbalstīs Pabrika vadītu valdību.

Savukārt JKP premjera amata kandidāts Jānis Bordāns, kuram pēc Valsts prezidenta nominācijas neizdevās izveidot valdību, paziņoja, ka arī JKP neatbalstīs Pabrika valdību. "Jo īpaši Gobzema kunga minētā sakarā - mēs esam vienojušies, ka politisko platformu šajā ziņā uzturam vienu, un es neredzu, ka tādā veidā Pabrika kunga valdība varētu izdoties. Mēs arī neatbalstīsim Pabrika valdību, tāpēc, ka "KPV LV" to neatbalsta," norādīja Bordāns.

Tikmēr AP premjera amata kandidāts Pabriks apliecināja, ja Valsts prezidents Raimonds Vējonis valdības izveidošanu uzticēs Gobzemam, AP vērtēs viņa piedāvājumu, atgādinot, ka AP bijusi atvērta sadarbībai ar sešām partijām. "Mēs saprotam, ka nekādi citi risinājumi nevar būt labāki par patlaban esošo, jo citi risinājumi patiesībā nozīmē ārkārtas vēlēšanas, kas varbūt ir izdevīgas Gobzema kungam un "KPV LV"," klāstīja Pabriks.

Pabriks arī pauda, ka neredz pretrunas starp personībām, bet pretrunas starp to, kā partijas ir "sabloķējušās" un, kā partija ar nominēto premjera amata kandidātu vada sarunu procesu.

Viņš jautāja Pabrikam un Gobzemam, kuru citu partiju vadībā viņu pārstāvētie politiskie spēki ietu valdībā. Konkrēti gan abi politiķi neatbildēja, bet, vaicāti, vai ir iespējama "Saskaņas" iesaiste valdībā, Gobzems norādīja, ka tas šobrīd nav aktuāls jautājums, bet Bordāns teica, ka tas ir izslēgts.

Kā ziņots, ņemot vērā, ka Bordānam nav izdevies izveidot jauno valdību, Valsts prezidents ceturtdien atsauks viņa nomināciju premjera amatam, bet sarunas par iespējamo nākamo kandidātu turpinās pēc valsts svētkiem.

"Sagaidu, ka šo laiku politiskās partijas izmantos, lai turpinātu konsultācijas un meklētu kopsaucējus," norāda Valsts prezidents.

Bordāns trešdien pēc tikšanās ar Vējoni atzina, ka valdība, ko bija iecerējis, pašlaik nav iespējama. Viņaprāt, AP un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) lēmums izstāties no sarunām bija bezatbildīgs.

Līdz šim "KPV LV" bija vienīgā partija, kas bija paudusi skaidru atbalstu Bordāna veidotajai valdībai.