Neatkarības dienas piknikā uzsver spēcīgās ASV un Latvijas attiecības

Jau tradicionālajā ASV Neatkarības dienas piknikā, kas līdzīgi kā pērn arī šogad notika Mežaparka Lielajā estrādē, tika uzsvērtas spēcīgās ASV un Latvijas attiecības.

"Es esmu ļoti lepna par stiprajām attiecībām starp manu valsti un Latviju. Es ceru, ka šī draudzība kļūs vēl stiprāka. Paldies, ka šodien kopā ar mums sviniet Amerikas neatkarības dienu,” uzrunājot aptuveni tūkstoti aicināto viesu, sacīja ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere.

Viņa pateicās Latvijai par palīdzību kravu tranzītā ASV karavīriem Afganistānā, kā arī atgādināja par kopīgajiem pārbaudījumiem, kuriem abām valstīm jāstājas pretim. "Mūsu valstīm ir kopīgas vērtības un cieša sadarbība dažādu problēmu risināšanā - sākot ar klimata pārmaiņām, globālās ekonomikas uzlabošanu un kodoldraudu samazināšanu,” minēja diplomāte.

Viņa pauda lepnumu, ka ASV nekad nav atzinusi okupāciju Baltijas valstīs, kā arī uzsvēra, ka viņu aizvien vairāk pārsteidz Latvijas "skaistums, tās cilvēku cēlsirdība un stiprā draudzība, kas pastāv starp Latviju un ASV".

Šīs bija pirmās ASV Neatkarības dienas svinības, kurās uzrunu teica vēstniece Gārbere. Viņa klātesošos uzrunāja gan latviešu, gan angļu valodā. Viesi viņas latviešu valodas prasmi novērtēja ļoti atzinīgi.

Pasākumā bija sastopami ASV vēstniecības sadarbības partneri no visas Latvijas, kuri pārstāv politikas un ekonomikas aprindas, kā arī nevalstisko sektoru un masu medijus. Tāpat uz Neatkarības dienas pikniku bija lūgti Latvijā dzīvojošie ASV pilsoņi. Piemēram, uz svinībām Mežaparkā bija ieradies Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), ārlietu ministrs Aivis Ronis, satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) un citi valdības locekļi. Tāpat pasākumu apmeklēja bijušais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP), Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs Normunds Vilnītis, viņa vietniece Juta Strīķe, Satversmes aizsardzības biroja

Latvijā

Šodien Jelgavas novada Brankās, "Branku brančotavā", notiks seminārs pašvaldību speciālistiem, kurā par civilās drošības un aizsardzības stiprināšanas jautājumiem stāstīs Ukrainas pilsētas Malinas mērs Oleksandrs Sitailo, aģentūru LETA informēja Zemgales plānošanas reģionā.

Svarīgākais