Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

"Jaunā Vienotība" pārliecināta, ka valdības veidošana jāuztic kādam jaunajam politiskajam spēkam

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" (JV) aizvien uzskata, ka valdības veidošana būtu jāuzņemas kādam no tā saucamajiem jaunajiem politiskajiem spēkiem, trešdien pēc JV valdes un 13.Saeimas frakcijas deputātu sanāksmes sacīja JV politiķis Edgars Rinkēvičs.

Ja nākamais Valsts prezidenta nominētais premjera amata kandidāts aicinās JV uz sarunām, tad politiskais spēks tām piekritīs, norādīja politiķis.

13.Saeimā ievēlētas trīs iepriekšējā sasaukumā nepārstāvētas partijas - partija "KPV LV", Jaunā konservatīvā partija (JKP) un partiju apvienība "Attīstībai/Par!" (AP).

Rinkēvičs atkārtoti norādīja uz JV svarīgiem jautājumiem, veidojot nākamo valdību, tajā skaitā reģionālo reformu, reformu turpināšanu izglītības jomā, Eiroatlantiskā kursa uzturēšanu, drošību un atbildīgu valsts finanšu politiku. JV pārstāvis arī pauda cerību, ka tiks izveidota plaša un stabila valdība.

Komentējot līdzšinējās valdības veidošanas sarunas Jāņa Bordāna (JKP) vadībā, Rinkēvičs norādīja, ja JV šajās apspriedēs bija maksimāli konstruktīva, rakstiski sniedzot savus piedāvājumus valdības deklarācijas projektam. Reizē viņš uzsvēra, ka JKP piedāvātajā darbu projektā bija ļoti liela neatbilstība starp to, ko ir vēlme panākt un kādas ir finansiālās iespējas. Tāpat sarunu procesu neveicināja ne vienu reizi vien izteiktie apvainojumi par "vecajiem oligarhiskajiem spēkiem pret jaunajiem", pauda Rinkēvičs.

Kā ziņots, Valsts prezidents atsauks Jāņa Bordāna (JKP) nomināciju premjera amatam, bet sarunas par iespējamo nākamo kandidātu turpinās pēc valsts svētkiem, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

"Sagaidu, ka šo laiku politiskās partijas izmantos, lai turpinātu konsultācijas un meklētu kopsaucējus," norāda Valsts prezidents.

Bordāns trešdien informēja Vējoni par valdības veidošanas gaitu, atzīstot, ka neredz iespējas izveidot valdību un saņemt Saeimas vairākuma atbalstu.

Valsts prezidents premjera amatam Bordānu nominēja aizvadītajā nedēļā, dodot laiku līdz 21.novembrim panākt vienošanos par nākamās koalīcijas aprisēm, iespējamo valdības sastāvu un Saeimas vairākuma atbalstu.

Tomēr trešdien, apritot nedēļai pēc Bordāna nominēšanas, AP un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) nolēmušas izstāties no JKP vadītajām valdības veidošanas sarunām.

Līdz šim "KPV LV" bija vienīgā partija, kas bija paudusi skaidru atbalstu Bordāna veidotajai valdībai.