Vasara sākusi lutināt ar siltu laiku

© f64

Jūlijā sinoptiķi sola īsti vasarīga laiku, un tas nozīmē, ka tradicionālās atpūtnieku vietas pludmalēs būs pārpildītas. Domājot par vasaras baudītāju ērtībām, daudzas institūcijas ir veikušas priekšdarbus, lai nebūtu ilgi jākavējas, piemēram, iegādājoties iebraukšanas caurlaides.

"Bulduru pludmalē vairāk uzturas jaunieši," atklāj glābējs Sandris Žogots ar septiņu gadu pieredzi. Viņa ikdiena paiet Majoru glābšanas stacijā, bet 25 kilometru garajā pludmalē izvietotas vēl piecas glābšanas stacijas – Bulduros, Dubultos, Mellužos, Kauguros un Jaunķemeros.

"Kā ir labs laiks, tā pludmalē ir atpūtnieku pieplūdums. Dzintaros un Majoros dominē atpūtnieki ar ģimenēm un bērniem. Tāpat kā Bulduros, daudzi ne tikai sauļojas, bet arī aktīvi sporto, spēlējot, piemēram, volejbolu. Mierīgākas pludmales ir Kauguros un Ķemeros," savus novērojumus atklāj glābējs.

Viņa kolēģis Ritvars Noviks apgalvo, ka katru dienu pludmales apmeklētāji mainās, taču lielākā daļa viesu ir krievu valodā runājošie. Pie glābējiem ikdienā vēršas ne tikai ar lūgumiem palīdzēt atrast pazudušus bērnus, bet arī ar dažādām nelielām traumām – sasitumiem un nobrāzumiem. Glābēji aicina ievērot peldvietu informācijas un drošības noteikumus, izliktos karogus un nepeldēt laivu izbraukšanas koridorā, kas ir norobežots ar bojām.

Šīs nedēļas nogalē no Rīgas uz kūrortzonu norīkoti 23 papildu vilcieni. "Lai baudītu saulainās dienas pludmalē, šajās brīvdienās papildus esošajiem vilcieniem maršrutā Rīga–Dubulti–Rīga norīkoti 16 vilcieni. Maršrutā Rīga–Carnikava–Rīga pieci vilcieni, kā arī divi papildu vilcieni Vecāķi–Rīga," stāsta a/s Pasažieru vilciens sabiedrisko attiecību speciālists Egons Ālers. Saistībā ar Jūrmalas domes rīkotajiem Jomas ielas svētkiem naktī no 3. uz 4. jūliju norīkos papildu vilcienu pulksten 23.13 no Rīgas uz Dubultiem, un pulksten 0.07 tas aties no Dubultiem uz Rīgu.

Gandrīz visā pludmalē ir maksas tualetes, kuru pakalpojumi maksā vidēji 20 santīmu. Taču Jūrmalas pašvaldība nodrošina arī bezmaksas tualetes. "Jūrmalas viesi var izmantot arī stacionārās tualetes, kas atrodas tuvu jūrai – Dzintaru prospekta un Turaidas ielas krustojumā, kā arī Jomas ielā 35 pie Majoru kultūras nama. Tur ir ne vien 15 kabīnes, bet ir arī īpaša telpa zīdaiņu kopšanai. Katrā no gandrīz 30 pludmales nomas nogabaliem atbilstoši līgumam ar pašvaldību ir vismaz viena tualete, kas apmeklētājiem parasti pieejama laikā, kad nomnieks savā nogabalā sniedz kādus pakalpojumus – darbojas kafejnīca vai inventāra nomas punkts," informē Jūrmalas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Gailīte. Sabiedriskās tualetes un dušas pieejamas arī glābšanas stacijās Bulduros, Majoros un Kauguros to darba laikā. Ik dienas pašvaldība veic pludmales uzkopšanu, un šim mērķim dome ir atvēlējusi 65 279 latu. Šie līdzekļi ir daļa no auto iebraukšanas iekasētās maksas.

Gan šajā, gan nākamās nedēļas nogalē laika apstākļi būšot bez nokrišņiem un vidējā gaisa temperatūra būs robežās no 22 līdz 27 grādiem. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognožu nodaļas vadītājs Andris Vīksna stāsta, ka tuvākā karstākā diena būs pirmdien, kad gaiss iesils līdz plus 30 grādiem. "Ļoti karstajā laikā pirmdien un arī trešdien dažviet būs vasarai raksturīgi īslaicīgi nokrišņi – īslaicīgs lietus ar pērkona negaisu, iespējams, krusa," piebilst sinoptiķis.