Ministrija steidzamības kārtā gatavo grozījumus, lai paplašinātu NMPD mediķu loku

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Šodien, 12.novembrī, pirms Ministru kabineta komitejas sēdes veselības ministre Anda Čakša tikās ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktori Lieni Cipuli un NMPD Rīgas reģionālā centra vadību, lai pārrunātu situāciju dienestā un nepieciešamos risinājumus tās uzlabošanai.

NMPD direktore Liene Cipule ziņoja par šogad veiktajiem darba organizācijas pasākumiem, lai nodrošinātu nepieciešamo personālu brigādēs. Tikšanās laikā tika rosināts paplašināt ārstniecības personu loku ar diplomētiem ārstiem, kuri var vadīt NMPD brigādes.

Veselības ministre Anda Čakša atbalstīja dienesta plānu darba organizēšanai un apliecināja, ka finansējums virsstundu apmaksai saistībā ar Satversmes tiesas spriedumu pagarinātā normālā darba laika jautājumā nākamajā gadā tiks piešķirts. Tāpat ministre izteica pārliecību, ka veselības joma būs arī jaunās valdības prioritāte un tiks novirzīts finansējums mediķu atalgojuma palielināšanai plānotajā apmērā.

Čakša ministriem skaidroja, ka lielāko trauksmi mediķu vidū radījis satraukums par to, ka atalgojuma palielināšanai nepieciešamais finansējums netiks piešķirts, tomēr Čakša norādīja, ka informatīvais ziņojums par mediķu atalgojuma palielinājumu ir sagatavots, un viņa cer, ka jaunā valdība pieņems lēmumu arī finansējumu piešķirt, īpaši tāpēc, ka priekšvēlēšanu periodā partijas uzstāja, ka mediķu atalgojuma jautājums ir prioritārs.

Čakša piebilda, ka Veselības ministrija sekos līdzi notiekošajam šajā jautājumā.

Vienlaikus Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) sēdē skaidroja, ka finansējuma piešķiršana mediķu atalgojuma palielināšanai ir politisks lēmums un aicināja ministrus, kuri piedalās valdības veidošanas sarunās, aktualizēt mediķu atalgojuma palielināšanu, tiekoties ar pārējo partiju pārstāvjiem.

Kučinskis norādīja, ka informatīvais ziņojums par mediķu atalgojuma palielināšanu ir saņemts, tomēr būtu populistiski to izskatīt esošajai valdībai, proti, šādam lēmumam "nebūtu slodzes".

Tāpat pēc sēdes partiju apvienības "Jaunā vienotība" līderis, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens aģentūrai LETA pauda, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks rosinās potenciālos koalīcijas pārstāvjus pārrunāt mediķu atalgojuma jautājumu un rast risinājumu.

“Šogad tika palielināta ārstniecības personu darba samaksa vidēji par 30% un programma paredz, ka nākamajos trīs gados tā jāpaaugstina vēl par 20% katru gadu. Jebkuras atkāpes no programmas, kas saskaņota ar nozares arodbiedrībām var sagraut mediķu ticību valstij un veselības aprūpes nozari,” uzsver veselības ministre Anda Čakša.

Jau ziņots, ka darba grupa, kas strādāja pie plāna ārstniecības personu darba samaksas palielinājumam vidējā termiņā vienojās par nepieciešamību mediķu darba samaksu nākamajā gadā palielināt par 20%.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais