Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kandavā kāda sieviete terorizē kartodroma trases īpašnieku

© F64

Pret Kandavas kartodroma trokšņiem protestējošā sieviete tiesā panākusi arī aizsargsienas projekta pārstrādi, tikmēr trases īpašnieks aicina strīdā risināšanā iesaistīties valsti.

Kartodroma" pārstāvis pauda, ka vairs nespējot izsekot līdzi notiekošajām tiesvedībām ap trases darbu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja SIA "Kartodroms" pārstāvis Ģirts Ļaudaks, uzņēmums sienas izbūvei plāno piesaistīt Eiropas Savienības (ES) fonda finansējumu, taču projekts ir iekavējies, jo iedzīvotāja, kas ierosinājusi vairākas tiesvedības pret kartinga trasi, ir apstrīdējusi arī Kandavas novada pašvaldības izsniegto trokšņus slāpējošās sienas būvatļauju.

"Viņa nonāk pretrunā. Sākumā grib, lai sienu būvē, bet tad pasaka, ka negrib, lai būvē četrus metrus augstu sienu," teica Ļaudaks, norādot, ka būvēt divus metrus augstu sienu neesot racionāli, jo tā troksni neslāpēs. Turklāt, izstrādājot sienas projektu, esot ņemti vērā starptautisko institūciju ieteikumi, un sienas izbūvei plānots izmantot skaņas absorbējošus, nevis skaņas atstarojošus paneļus.

Tiesa lēmusi, ka sievietes sūdzība ir vērā ņemama, un uzņēmumam ir jāpārstrādā sienas projekts.

Uzņēmuma pārstāvis gan pauda pārliecību, ka tiesas argumenti nebija pamatoti, un ņemts vērā tikai tas, ka projekts izstrādāts pēc spēkā neesošiem noteikumiem, nevis lieta vērtēta pēc būtības.

Pašlaik projekts tiek pārstrādāts, taču pastāv bažas, ka tas vairs nevarēs pretendēt uz ES finansējumu, jo var nokavēt projekta iesniegšanas termiņu, piebilda Ļaudaks.

"Trase ir viens no lielākajiem privāto investīciju objektiem Kandavā, ne velti par tās darba atjaunošanu sākta parakstu vākšana," uzskata Ļaudaks, par absurdu dēvējot trases slēgšanu, lai arī uzņēmējs atbildīgajām instancēm esot spējis pierādīt, ka trasē netiek pārsniegts atļautais trokšņu līmenis. Viņaprāt, trasē notiekošie pasākumi Kandavas novadam piesaista lērumu apmeklētāju skaitu, tādējādi veicinot tūrisma jomas attīstību novadā.

"Kartodroma" pārstāvis pauda, ka vairs nespējot izsekot līdzi notiekošajām tiesvedībām ap trases darbu. Viņaprāt, strīdos ar sievieti, kas nemaz nedzīvo Kandavā, jāiesaistās arī valstij, jo viņa sūdzoties arī par Biķernieku trases darbu.

Uzņēmums nav aprēķinājis, kādus zaudējumus tam nes trases slēgšana, taču tie esot ievērojami.

Jau vēstīts, ka Kandavas novada pašvaldības iestādēs un arī citviet novadā, kā arī sabiedrības iniciatīvu platformā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par vietējā kartodroma darbības atjaunošanu. Pēc vairākām tiesvedībām kartodroma darbība augusta beigās ar domes lēmumu ir atjaunota, taču domes lēmums pārsūdzēts.

Kamēr lietā notiek iztiesāšana, kartodroma darbība ir apturēta. Lai arī sporta un izklaides bāzes īpašniece SIA "Kartodroms" tiesu lūgusi atļauju tiesāšanās laikā darbu turpināt, Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā nolemts, ka kartodroma darbība nav atjaunojama.

Iepriekš, atļaujot kartodroma darbību, domē skaidroja, ka deputātiem nav tiesiska pamata likt šķēršļus uzņēmējdarbībai, kas atbilst visiem normatīviem. Vairākkārt domes sēdē uzsvērts, ka trokšņu līmenis trasē atbilst pieļaujamajam līmenim.