Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

EK atzinīgi novērtē deinstitucionalizācijas procesu Latvijā

© Reuters/Scanpix

Eiropas Komisijas (EK) pārstāvji atzinīgi novērtē progresu, kas panākts deinstitucionalizācijas procesa ieviešanā Latvijā, sacīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāve Ieva Raboviča.

Pēc viņas paustā, vienlaikus EK pārstāvji atzīmēja lielo darba apjomu, ka arī deinstitucionalizācijas procesa izaicinājumus nākamajos gados.

Raboviča informēja, ka FM noritējusi EK tehniskā vizīte, kuras laikā ar Labklājības ministrijas (LM), Veselības ministrijas (VM) un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, tostarp biedrības "Resursu centru cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem "Zelda"" un Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas "Sustento", tika pārrunāts līdz šim deinstitucionalizācijas procesā sasniegtais progress Latvijā.

FM pārstāve norādīja, ka sarunās īpaši tika uzsvērts, ka deinstitucionalizācijas sekmīgai ieviešanai būtiska visu iesaistīto dalībnieku cieša savstarpējā sadarbība, lai meklētu arvien jaunus un individualizētus risinājumus deinstitucionalizācijas plānu īstenošanai, kā arī savlaicīgi reaģētu uz izaicinājumiem, kas rodas reformas ieviešanā.

Šādas darba tikšanās ar EK pārstāvjiem tiek plānots organizēt regulāri arī nākotnē līdz deinstitucionalizācijas procesa ieviešanai.

Šodien EK, LM un FM pārstāvji apmeklē Siguldu un Jelgavu. Siguldā klātienē speciālisti iepazīstas ar biedrības "Cerību spārni" sniegtajiem sociālajiem pakalpojumiem un viesojas sociālajā uzņēmuma, kas nodarbina cilvēkus ar invaliditāti, "Visi var!". "Cerību spārni" sniedz sociālos pakalpojumus bērniem un jauniešiem ar dažāda veida invaliditāti un viņu ģimenes locekļiem, nodrošinot vienlīdzīgu iespēju saņemt vajadzībām atbildošus sociālos pakalpojumus viņu dzīvesvietā vai tuvu tai. EK pārstāvji vizītes laikā atzinīgi novērtēja biedrības darbību un līdz šim īstenoto, piebilda Raboviča.

Savukārt Jelgavā notiek tikšanās ar Zemgales plānošanas reģiona deinstitucionalizācijas plāna "Atver sirdi Zemgalē" vadītājiem, kā arī tiek apmeklēts dienas aprūpes centrs bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, grupu māja un dienas aprūpes centrs cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Deinstitucionalizācijas process Latvijā šobrīd balstās uz Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu ieguldījumiem, un tā atbalstam līdz 2023.gada beigām kopumā atvēlēts aptuveni 91 miljonu eiro liels finansējums no ES, no kura 15% ir nacionālais līdzfinansējums. Šis finansējums ietver gan pakalpojumu sniegšanas, gan nepieciešamās infrastruktūras izveides izmaksas.