Dziesmu svētku autobusi ceļā

X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieki ar vecākiem vakar vakarā vēl pulcējās organizatoriskās sanāksmēs – ko bērniem dot līdzi ēdamu, kā ģērbties, cik daudz kabatasnaudas nepieciešams. Bet jau pirmdien visa Rīga sāks zumēt, lai svētku kulmināciju sasniegtu sestdien un svētdien ar lielo gājienu un noslēguma koncertiem.

Galvaspilsētā jaunnedēļ pulcēsies 31 000 dalībnieku no 1305 kolektīviem, pārstāvot visas valsts skolu jaunatni.

Visplašāk pārstāvēta Vidzeme – vairāk nekā 10 000 dalībnieku, rīdzinieku būs 7000, kurzemnieku – 5800, bet Latgale un Zemgale piedalās ar 4000 skolēniem katra.

Lielākais piedzīvojums, protams, šie svētki ir citviet dzīvojošajiem bērniem, jo ceļojums uz galvaspilsētu draugu pulkā vienmēr ir piedzīvojums. Ventspilniece, 4. vidusskolas skolniece Undīne, spriež: "Ar dziesmu svētkiem ir tā – gatavošanās grūta, bet, kad daudzi tūkstoši dzied kopā, sajūta ir fantastiska. Un arī pa Rīgu pablandīties ir forši."

Galīgā brīvsolī bērni gan netiks laisti arī starp mēģinājumiem, koncertiem un naktsmiegu, ko baudīt plānots 55 Rīgas skolās. Ventspils Centra pamatskolas zēnu kora vadītāja Santa Treilība stāsta, ka katram korim ir piekomandēti vēl divi skolotāji, kas pieskatīs bērnu gaitas 24 stundas diennaktī. Izbraukšana uz Rīgu plānota vēlāk nekā citiem – trešdien. "Noskaņojums ir priecīgi nemierīgs. Gatavojamies finālskatei, un puikas patiešām ir malači! Mēģinājumos apmeklējums simtprocentīgs." Nav arī brīnums – pirms diviem gadiem Cēsīs viņi uzvarēja skatē un tika atzīti par Latvijas labāko zēnu kori. Tagad ir azarts dziedāt.

Kopumā no Ventspils un novada uz Rīgu dodas vairāk nekā 600 dalībnieku. Vairāk autobusu mūzikas desanta nogādāšanai galvaspilsētā būs nepieciešams liepājniekiem. Jāaizved astoņas dejotāju grupas, desmit kori, folkloristi, amatnieki. Būdama Latvijā daudzu slavenu mūziķu šūpulis, Liepāja kopj savas muzicēšanas tradīcijas no bērna kājas. Organizatori lepojas, ka svētkos pilsēta būs tik plaši pārstāvēta.

Kopumā svētku dienās Rīgā notiks ap 20 dažādu koncertu. Par zināmu sarūgtinājuma devu laikus parūpējās valdība, nosakot citas prioritātes un saīsinot svētku budžetu. Lielais atklāšanas pasākums 11. novembra krastmalā aizstāts ar koncertu VEF kultūras pilī. Sākotnēji svētki bija iecerēti arī ilgāki. Taču nu jau šis pāridarījums ir piedots. Autobusi dodas ceļā uz Rīgu.

Svarīgākais