Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Laika zīmju vērotājs atklāj ticamāko šīs ziemas laikapstākļu scenāriju

© REUTERS/ SCANPIX

"Šogad ziema varētu būt līdzīga tai, kādu piedzīvojām pirms septiņiem gadiem!" Tā par gaidāmajiem laikapstākļiem tuvāko mēnešu laikā saka laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs, kurš atgādinājis, cik sniegota un auksta tā bijusi pirms vairākiem gadiem.

"Šorīt pārlapoju dienasgrāmatas un 4. novembra ierakstus tajās pēdējos 30 gados. Dažādi laika apstākļi bijuši šajā dienā. Gan stiprs sals, gan migla, lietus, sniegs un tāds, kā šodien. Tieši tāpēc izvēlējos 2004. gada 4. novembri, lai meklētu kopsakarības prognozējot ziemu," savā bloga ierakstā klāsta laika zīmju vērotājs.

Togad arī turpmākās dienas un visa Mārtiņa nedēļa bija rudenīgi jauka un silta. Pirmais sniegs toreiz uzsnidzis 14. novembrī, bet uzreiz arī nokusis. "Toties 16. novembrī, iegriežoties ziemeļrietenim, zemīte ietērpās vieglā baltumā. Tas bija graudains, tāpēc drīz arī nokusa. Naktī drusciņ piesala un ceļi kļuva slideni. 18. novembrī jau stipri sniga un brīžiem austrumvējā arī putināja. Sniga visā Latvijā. Ap Katrīnām (25. novembris) vietām bija arī sniega sanesumi un sals naktīs līdz -12. Arī Andrī (30. novembris) drusciņ sniga un pieturējās neliels sals. Vēlāk, ap Bārbalu (4. decembris), dienvidrietumu vējā laiks sāka mainīties un Niklāvā (6. decembris) jau lija. Mainīgi laika apstākļi ar lietu, sniegu, atkalu un nelielu salu naktīs pārmaiņus saglabājās visu atlikušo decembri."

Togad pārsteigumus laikapstākļu ziņā sagādājis marts. Mēneša sākums bijis auksts un sniegains.

Tiesa gan, 2005.gada janvāra sākums esot bijis gandrīz vai pavasarīgs. Tam gan jau 9.janvārī sekojusi vētra. "Pēc vētras kļuva vēl pavasarīgāks, bet ap Teni (17. janvāris) jau mainījās uz ziemas pusi un janvāra beigās Viļakas ezeriņš atkal pārklājās ar ledus kārtiņu. Ap Svecaini (2. februāris) vietām jau bija -20. Februārī valdīja viegla ziema, kad reizēm naktīs sals nokritās līdz -23 pēc Celsija, bet dienās bija sajūtams pavasara vēsmojums," tā gada laikapstākļu apskatu izklāsta V.Bukšs.

Togad pārsteigumus laikapstākļu ziņā sagādājis marts. Mēneša sākums bijis auksts un sniegains. Pat 11.martā bēl vietām rīta agrumā gaiss atdzisis līdz -22 grādu atzīmei. Pirmais pavasara siltums atnācis vien ap 17.martu.

Apskatot ziemas laikapstākļu pierakstus par vairākiem gadiem, V.Bukšs secina, ka viens no ticamākajiem scenārijiem, ko paredz gadu gaitā izdarītās laikapstākļu piezīmes liecina, ka šajā ziemā gaidāms stiprs vējš, slideni ceļi un sals naktīs, kas turpināsies līdz pat Pavasara Mārai.

Atgādinām, ka vismaz pagaidām arī ASV meteorologu prognozes vietnē "AccuWeather" neliecina, ka vismaz decembrī Latvijā gaidāma sniega segas izveidošanās. Arī laikā ap Ziemassvētkiem gaidāms lietains laiks.