Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Finanšu ministrija jāvārdu par 30 miljonu eiro piešķiršanu Stradiņiem vēl nesaka

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Finanšu ministrija iesniegusi Veselības ministrijai atzinumu par tās sarakstīto ziņojumu, kurā skaidrots, kāpēc nepieciešams papildu finansējums Stradiņa slimnīcas celtniecībai. No Neatkarīgajai pieejamās informācijas par atzinuma saturu, Finanšu ministrija nedod apstiprinošu atbildi uz Veselības ministrijas un Stradiņa slimnīcas lūgumu piešķirt papildus nākamā gada budžetā 30 miljonus eiro.

Veselības ministrija oktobrī Finanšu ministrijā iesniedza informatīvā ziņojuma projektu par papildus nepieciešamo publisko finansējumu Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas jaunā A korpusa būvniecības otrās kārtas infrastruktūras attīstībai. Finanšu ministrijas eksperti ziņojumu ir izpētījuši un devuši arī savu atzinumu. Secinājumi Veselības ministrijai nav glaimojoši. «Veselības ministrijas ziņojumā trūkst detalizētas informācijas un izvērtējuma par Stradiņa slimnīcas A korpusa otrās kārtas sadārdzinājuma rašanos, tajā skaitā nav apskatīti un piedāvāti iespējamie alternatīvie risinājumi lemšanai valdībā,» teikts atzinumā, kurā Finanšu ministrija aicina ziņojumu papildināt ar šo informāciju. Pēc Finanšu ministrijas ekspertu domām, Veselības ministrijai būtu jāizvērtē visi iespējamie finansējuma piesaistes risinājumi, arī iespējama projekta dalīšana posmos, daļu no aktivitātēm pārceļot uz nākamo Eiropas Savienības fondu plānošanas periodu.

«Veselības ministrijai ir skaidri jāparāda, kas ir izmainījies pret projekta iesniegumā plānoto, tas ir, kas ir tehnoloģiju, citu risinājumu izmaiņas un kas ir tiešām prognozētais izmaksu pieaugums,» atsaucoties uz atzinumu, Neatkarīgajai norāda Finanšu ministrijas speciāliste Ieva Raboviča. Tāpat Finanšu ministrija norāda, ka būtiskas izmaiņas projekta izmaksās un pamatojumā būs atkārtoti jāskaņo ar Eiropas Komisiju un viņu tehniskiem ekspertiem, tādēļ īpaši svarīgs ir faktos balstīts pamatojums izmaksu pieaugumam. Jāņem vērā arī, ka reālās būvdarbu izmaksas būs redzamas iepirkuma rezultātā, tas varētu būt 2019. gada marta beigās. To arī iepriekš norādīja Stradiņa slimnīcas vadība. Stradiņa slimnīcas turpmākās celtniecības jautājums tika izskatīts arī Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē, kur Saeimas deputāti pauda uzskatu, ka 2019. gadā un turpmāko gadu budžetos ir jāieplāno nepieciešamais finansējums Stradiņa slimnīcas kompleksa pilnai, kvalitatīvai un pacienta interesēm atbilstoša projekta īstenošanai. Tomēr, kā uzsver Finanšu ministrija, jābūt skaidram pamatojumam par izmaksu pieaugumu. Finanšu ministrijas speciāliste Diāna Rancāne iepriekš atzina, ka pašlaik nevarot pateikt, vai izmaksu pieaugums ir objektīvs, jo no Veselības ministrijas ziņotā nevar saprast, vai izmaksas lielākas, jo augusi dārdzība, vai arī tāpēc, ka plānots celt vai izveidot kaut ko jaunu, kas iepriekš nebija plānots.

Pašreizējā Stradiņa slimnīcas A korpusa otrās kārtas celtniecības izmaksu tāme ir 91,07 miljoni eiro, no tiem lauvas tiesa ir Eiropas struktūrfondu nauda - vairāk nekā 64 miljoni eiro. Taču Stradiņa slimnīcas vadība šogad ir veikusi pārrēķinus, kā rezultātā secināts - jaunā būvniecība būs par 34 procentiem dārgāka. Tātad Stradiņa slimnīcai papildus 91 miljonam eiro, kas jau plānoti, nepieciešami vēl 30,6 miljoni eiro. Celtniecības darbu izmaksas nav vienīgais iemesls, kāpēc nepieciešams papildu finansējums. Celtniecībai papildus nepieciešami 16 miljoni eiro, taču, piemēram, aprīkojumam, kas ietver tehnoloģiskās iekārtas, vajadzīgi vismaz 12 miljoni eiro, kas uz jau ieplānoto finanšu apjomu ir pat lielāks pieaugums. Stradiņa slimnīcas vadība norāda, ka līdz līguma slēgšanai ar būvniekiem, tas ir, nākamā gada pavasarī, slimnīcai vajadzētu būt skaidrībā vismaz par to, vai būs 16 miljonu eiro papildu piešķīrums tieši būvniecībai.

Veselības ministrijā apliecināja, ka atzinums ir saņemts un ministrijas speciālisti ar to iepazīstas, taču, tā kā vienas ministrijas eksperti jau ir tikušies ar otras ministrijas ekspertiem, problemātiskās ziņojuma vietas jau ir pārrunātas. «Paskaidrojumus, iespējamos rīcības modeļus papildu finansējuma piesaistei sadārdzinājuma un papildu vajadzību segšanai Veselības ministrija sadarbībā ar Stradiņa slimnīcu iestrādās precizētajā ziņojumā,» pastāstīja Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders. Pēc tam precizēto ziņojumu atkārtoti iesniegs saskaņošanai Finanšu ministrijai un pēc tā saskaņošanas - izskatīšanai valdībā.

***

UZZIŅA

P. Stradiņa slimnīcas celtniecība

A korpusa 2. kārtas projekta izmaksas plānots segt no:

• Eiropas reģionālās attīstības fonda 70,64% 64,33 miljoni eiro

• Valsts budžeta 24,47% 22,28 miljoni eiro

• Slimnīcas pašas līdzekļiem 4,89% 4,45 miljoni eiro

KOPĀ 91 068 678 eiro

Provizoriskais trūkstošais finansējums

• Būvdarbiem 16,6 miljoni eiro

• Telpu aprīkošanai 12,8 miljoni eiro

• Auto stāvlaukumam 1,25 miljoni eiro

KOPĀ 30 683 577 eiro