Kalnmeiers sāks ar virsprokuroru sapurināšanu

© f64

Ģenerālprokurora amata kandidāts Ēriks Kalnmeiers apstiprināšanas gadījumā atturēsies no kardinālu reformu veikšanas, taču aicinās virsprokurorus būt prasīgākiem pret savu padoto darba kvalitāti, šodien intervijā "Neatkarīgajai" stāsta nākamais ģenerālprokurors.

"Ar reformām vajadzētu uzmanīties ģenerālprokuroram, kurš nāk gan no prokuroru, gan tiesnešu vides. Salauzt veco ir ļoti vienkārši, bet izveidot ko jaunu un stabilu - tā ir ļoti liela atbildība. Desmit reizes jānomēra, pirms griezt. Ja no malas atnākušais, nezinot prokuratūras īpatnības, mēģinātu kaut ko strauji reformēt, tas būtu milzīgs risks," uzskata Kalnmeiers un piebilst, ka pašlaik darbs prokuratūrā norit apmierinoši, bet vienmēr var vēlēties, lai darbs noritētu labāk.

Kalnmeiers daļēji piekrītot viedoklim par zemu izmeklēšanas kvalitāti un prokuroru centieniem nekvalitatīvi izmeklētās lietas pēc iespējas ātrāk nodot tiesai, lai tā ar visu tiek galā.

Viņš uzskata, ka būtu jāceļ virsprokuroru kā amatā augstāku prokuroru atbildība. Virsprokurors nedrīkst būt tikai administrators. Viņam jārealizē savas likumā noteiktās virsprokurora funkcijas, kuras ir vērstas uz prokuroru darba kvalitātes uzlabošanu.

Ir bieži gadījumi, kad amatā augstākais prokurors atceļ zemākā prokurora lēmumus, sevišķi to dara pirmstiesas izmeklēšanas uzraudzības nodaļa. Viņi saņem sūdzības un pārbauda lēmumu pamatotību.

Kalnmeirs atzīst, ka līdz galam nav atrisināts jautājums izmeklēšanas un uzraudzības funkciju nodalīšanu. Izmeklēšanas funkcija prokuratūrai ir izņēmuma funkcija. Izmeklēšanu parasti veic izmeklēšanas iestādes. Lielākā no tām ir Valsts policija, tad KNAB, Finanšu policija un tā tālāk. Prokuroram ir tiesības jebkuru lietu izņemt no izmeklēšanas iestādes, pašam turpināt izmeklēšanu un pēc tam uzrādīt apsūdzību.

"Katrai izmeklējamai lietai izmeklēšanas iestādēs tiek nozīmēts uzraugošais prokurors. Bet Ģenerālprokuratūrā regulāri notiek izmeklēšana, un zināmā mērā tā jau ir - izmeklēšana un pārraudzība atrodas zem viena jumta. Bet prokuratūra nedrīkst arī atteikties no izmeklēšanas funkcijas. Var būt runa par to, lai šo izmeklēšanas struktūru nodalītu nost no Ģenerālprokuratūras, tādējādi pat palielinot tās patstāvību," pieļauj Kalnmeiers un piebilst, ka ar jaunām likumdošanas iniciatīvām pagaidām neesot gatavs nākt klajā.

Pilnu interviju ar Ēriku Kalnmeieru lasiet šodienas "Neatkarīgajā"

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais