Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Krievijas vēstnieks: Latvijā krievu jautājuma aktualitāte un asums ir skaidrs visiem

© F64

ttapšanās svešā pasaulē pēc PSRS sabrukuma nopietni ietekmēja krievu pasaules uztveri un pašidentifikāciju, šodien ikgadējā biedrības "Baltijas Forums" konferencē sacīja Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgēņijs Lukjanovs.

"Nedrīkst aizmirst arī to, ka jaunu valstu veidošanās postpadomju telpā notiek strīdīgi, un krievu diasporas vieta un nozīme virknē gadījumu tiek pakļauta stingrai korekcijai," uzsvēra Lukjanovs.

Viņš atzīmēja, ka interesantā kārtā jebkurš cilvēks no Krievijas, neatkarībā no viņa nacionalitātes, visā pasaulē tiek saukts par krievu. Viņaprāt, šis fenomens ir Krievijas kultūras, valodas tradīciju ietekmes atzinība, kas kopumā formē cilvēku, kas uzskata sevi par piederīgu krievu pasaulei.

Var atcerēties, ka gandrīz līdz 20.gadsimtam krievi bijuši dažādās valstīs dažādos apstākļos, bet vienmēr atgriezušies dzimtenē, sacīja Lukjanovs.

"20.gadsimts radikāli mainījis šo paradigmu. Pirmais pasaules karš, revolūcija Krievijā, pilsoņu karš - miljoniem krievu bēgļu palika ārpus dzimtenes robežām. Otrais pasaules karš - krievu diasporas paplašinājās. Galvenais notikums - PSRS sabrukums. Praktiski vienā mirklī aiz robežām palika vairāk nekā 25 miljoni krievu," atgādināja vēstnieks.

Lukjanovs uzsvēra, ka, sabrūkot PSRS, krievi attapās ārpus Krievijas, nemainot savu dzīvesvietu. "Šie apstākļi visnopietnākajā veidā ietekmēja krievu pasaules uztveri, sociālo stāvokli, pašidentifikāciju, pēkšņi attopoties svešā pasaulē," teica vēstnieks.

"Nedrīkst aizmirst arī to, ka jaunu valstu veidošanās postpadomju telpā notiek strīdīgi, un krievu diasporas vieta un nozīme virknē gadījumu tiek pakļauta stingrai korekcijai," uzsvēra Lukjanovs.

Viņš atzina, ka konferences tēma, par to runājot Latvijā, viņā radīja lielu interesi, jo "kur vēl, ja ne Latvijā krievu jautājuma aktualitāte un asums ir skaidrs visiem".

Kā ziņots, konferencē šodien tiek spriests par krieviem ārpus Krievijas un attiecībām ar ASV. Pasākums pulcē viedokļu līderus no Krievijas, ASV un citām valstīm.

Pirmajā dienas pusē paredzēts pievērsties galvenajai konferences tēmai "Krievi Rietumos", uzklausot Mūsdienu attīstības institūta (Krievija) sagatavoto ziņojumu, kuru prezentēs tā līdzautors Igors Jurgens, kā arī referātus par saistītām tēmām no Latvijas, Krievijas un Norvēģijas ekspertiem.

Konferences otrā daļa būs veltīta ASV un Krievijas attiecībām.