ASV karavīri Vārvē atstājuši izbraukātas kāpas un atkritumus

© 1.Zemessardzes novada arhīvs

Pēc jūnijā ASV armijas īstenotās piekrastes operācijas Vārves pagasta kāpās, kāpurķēžu pēdas lēnām aizmēž vējš, savukārt izbetonētā kāpa apaug ar smiltīm un atkritumiem.

Jūra jau pāris nedēļas pēc amerikāņu aizbraukšanas apliecinājusi, ka amatpersonu runas par betonētā ceļa turpmāku noderību ir visnotaļ apšaubāmas. Izbrauktuve uz jūru, pa kuru teorētiski vajadzētu traukties operatīvajam transportam glābšanas darbos un komunālajām mašīnām kopt pludmali, ir aizputināta. Papildus blakne ir tā, ka iedzīvotāji šo vietu tagad atzīst par labu atpūtai, taču to neviens nekopj. Tāpēc visapkārt mētājas atkritumi un sasistas pudeles.

Ventspils novada mērs Aivars Mucenieks, kurš iepriekš saskatīja aizsargājamās kāpas postīšanā kādu sabiedrisku labumu, par tagad izveidojušos situāciju ir noraizējies: "Mums šis objekts nav nodots. Kad Aizsardzības ministrija mums piedāvās pārņemt šo būvi, tad arī lemsim. Droši vien jau nāksies piekrist." Bet pagaidām nedz viena, nedz otra puse negrasās vākt vēja nēsātos mēslus.

Ar Ventspils Labiekārtošanas kombinātu ministrija iepriekš ir runājusi par kāpas apstādīšanu. Tas nepieciešams, lai apturētu strauji notiekošo eroziju. Taču, kā stāsta uzņēmuma vadītājs Gaitis Celms, līgums par šo darbu veikšanu nav noslēgts: "Gaidām, kad viņi dos kādu ziņu. Arī – ko tad īsti stādīt, kārklus, priedes..."

Aizsardzības ministrija Neatkarīgajai apliecina, ka šo ziņu drīzumā dos. Līgums par apzaļumošanas darbu pabeigšanu esot procesā. Taču, kā piebilst ministrijas preses pārstāve Vineta Kleine, esot jāpagaida jaunajiem stādiņiem piemērotāki laikapstākļi. Kad šie darbi būšot pabeigti, būve oficiāli tiks nodota ekspluatācijā, un tālāk notiks sarunas par objekta nodošanu pašvaldībai.

Atšķirībā no oficiālajām vides institūcijām, kas uz būvdarbiem un kāpurķēdēm aizsargājamajā jūrmalas teritorijā pievēra acis, te notiekošajam nemitīgi seko brīvprātīgais vides aktīvists Latvijas Zaļās kustības Ventspils nodaļas līderis Imants Blūms. Viņš vides normatīvos kompromisus nesaskata un spriež, ka militāristi ar vietējo institūciju svētību rupji pārkāpuši Aizsargjoslu likumu, sabojājuši pelēko kāpu, kas ir Eiropas nozīmes aizsargājams biotops, ar tankiem izbraukājuši apmežotās kāpas.

"Sliktākais, ka ir radīts precedents – dažiem, izrādās, dzenāties pa kāpām ir atļauts. Tur tālāk uz priekšu ir tā sauktā Ventspils Dakāra – nelegāla kvadriciklu trase mežā. Viņi arī tur acīmredzot dragreisojuši. Tikai kvadriciklistus pa laikam par šīm izdarībām soda. Pie tankiem vides inspektori neķeras," savos novērojumos dalās I. Blūms.

Ventspils Reģionālās vides pārvaldes direktore Inguna Pļaviņa to apstiprina. Apskatīt, kā izskatās pusmēnesi karavīru apdzīvotā teritorija, inspektori neesot gājuši. "Bija vienošanās, ka pēc mācībām tiks pabeigti aizsargstādījumi. Tad arī noformēsim līdz galam šo lietu.

Latvijā

Šodien Jelgavas novada Brankās, "Branku brančotavā", notiks seminārs pašvaldību speciālistiem, kurā par civilās drošības un aizsardzības stiprināšanas jautājumiem stāstīs Ukrainas pilsētas Malinas mērs Oleksandrs Sitailo, aģentūru LETA informēja Zemgales plānošanas reģionā.

Svarīgākais