Vai sāksies īsta ziema? Laika zīmju vērotājs prognozē laiku novembrī

© AFP/ SCANPIX

Tiek prognozēts, ka rīt Latvijā gaiss varētu iesilt līdz pat +15 grādiem. Arī laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs norāda, ka, iespējams, šogad novembrī būs jāsamierinās ar rudenim raksturīgajiem laikapstākļiem.

"17.augusts, kas paredz laika apstākļus novembrim, bija saulains un sauss. Tā ir norāde, ka Mārtiņa mēnesis lielākoties būs sauss, ar rudens sauli, viegliem mākoņiem un īslaicīgiem nokrišņiem. Savukārt 5. janvāris, kas atbilstoši tam prognozē laiku novembrī, bija apmācies un salīdzinoši silts. Diena pagāja dienvidvēja un dienvidaustrumu vēja zīmē. Tas liecina, ka Sala mēnesī lielākoties valdīs dienvidu un austrumu puses vēji, kas noteiks vēlam rudenim atbilstošus laika apstākļus: dzestras naktis, mērenu rudens siltumu dienās un īslaicīgus nokrišņus. Vadoties no šīm nozīmīgajām dienām un laika apstākļiem pagājušajā maijā, tad novembris būs salīdzinoši sauss un ar vidējo gaisa temperatūru augstāku par normu," savā bloga ierakstā norāda laika zīmju vērotājs.

Šogad novembra pirmajā pusē, pārsvarā līdz Mārtiņiem gaidāma bez būtiskiem nokrišņiem. Dienas daļēji mākoņainas, nereti arī rudenīgi saulainas, ar vidējo temperatūru +5, +12 grādi. "Naktis dzestras un laikā ap Mārtiņiem ar nelielu nakts salu. Nelieli nokrišņi, pārsvarā lietus," prognozē V.Bukšs.

Kopumā novembris rādās būt siltāks un sausāks nekā parasti.

Mēneša vidū vējaināks, vairāk mākoņu un nokrišņu. Šajā laikā lietus, iespējams slapjš sniegs un krusa.

Mēneša otrajā pusē laika apstākļi mainīgi. Mēness fāzēm mainoties, laikā ap 22.novembri, un it īpaši laikā ap Katrīnām kļūs aukstāks, un Austrumlatvijā sals saglabāsies arī dienas laikā. Ceļi apledos, slideni. Šajā laikā vietām temperatūra naktīs var pazemināties līdz -10, -12 grādu atzīmei. Nokrišņi nelieli un pārsvarā sniegs. Šeit uzsnigušais sniegs nenokusīs un izveidosies neliela, īslaicīga sniega sega, kas var saglabāties līdz Andrejiem. Vēlāk sals atlaidīs, sniegs pāries lietū un pēc nelielas ziemiņas būs pirmais atkusnis.

"Kopumā novembris rādās būt siltāks un sausāks nekā parasti," uzsver laika zīmju vērotājs.

Latvijā

Kādus auto izvēlas Latvijas iedzīvotāji? Kāds ir mašīnu vidējais vecums? Un kas attur iegādāties šobrīd plaši popularizētos elektroauto, kuru iegādi atbalsta arī valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz nesen veikts pētījums, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.