Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

"Omega" pārstāvis: Tikt pie mums nav tik grūti, kā iedomājas

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Lai iestātos policijas pretterorisma vienībā "Omega", nav jābūt sporta meistaram, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pastāstīja vienības pārstāvis, kurš gan bija tērpies maskā un savu vārdu neatklāja.

Viņš stāstīja, ka fiziskā sagatavotība ir nozīmīgs faktors, bet nav pats svarīgākais. Svarīgākas ir psiholoģiskās īpašības, kuras piemīt kaujiniekam, piemēram, stresa tolerance, loģiskā domāšana. Svarīga ir arī uzmanība, disciplīna, īslaicīga un ilglaicīga atmiņa un citi faktori.

Kopumā galvenā esot potenciālo kaujinieku motivācija, bet iemaņas "tiks ieliktas". Vienības pārstāvis gan atzīmēja, ka obligāti nepieciešama ir pirmā līmeņa augstākā izglītība, jo visi vienības kaujinieki ir virsnieki.

"Tikt pie mums nav tik grūti, kā iedomājas," viņš rezumēja.

Savukārt Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Reinis Znotiņš pastāstīja, ka pēdējos gadus ir dots liels ieguldījums "Omega" attīstībā. Viņš norādīja, ka materiāltehniski vienība ir ļoti labi nodrošināta un faktiski neatpaliekot no Eiropas labākajām vienībām.

Znotiņš pastāstīja, ka "Omega" rindās ir arī sievietes. Viņš arī uzsvēra, ka neatkarīgi no dzimuma ir jānokārto vieni un tie paši normatīvi, lai nokļūtu vienības rindās.

Viņš uzsvēra, ka galvenais nokļūšanai vienībā ir gribasspēks un normāla fiziskā sagatavotība.

Kā iepriekš skaidrojusi Valsts policija, "Omega" ir speciāli organizēta, apmācīta un ekipēta Valsts policijas pretterorisma vienība. Vienības galvenais uzdevums ir teroraktu novēršana un pārtraukšana. Savukārt ikdienā vienība pilda arī citus uzdevumus, kas saistās ar paaugstinātu bīstamību - ķīlnieku atbrīvošana, sevišķi bīstamu noziedznieku aizturēšana, sprāgstvielu meklēšana un neitralizēšana, kā arī pārrunu vešana ar personām, kuras nonākušas krīzes situācijā un apkārtējos.