KNAB būs "baiga vasara"

© f64

Premjers Valdis Dombrovskis ietiepīgi nevēlas atzīt savas kļūdas, arī gadījumos, kad rīkojies ārpus likuma robežām.

Proti, Ģenerālprokuratūra izvērtējusi Ministru prezidenta rezolūciju Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājam Normundam Vilnītim un secinājusi, ka premjera izvēlētā forma nav tiesiska.

V. Dombrovskis rezolūciju atsaukt negrasās. Tā vietā, lai KNAB politizēšanai pieliktu punktu, Nacionālā drošības padome (NDP) premjeram lūgusi izveidot īpašu komisiju, kas vērtēs N. Vilnīša plānoto reģionālo nodaļu lietderību.

Ironiskā kārtā pirms dažām nedēļām Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā secināts, ka KNAB vadītājs, veicot reorganizāciju, ir rīkojies likumīgi. Komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš uzsvēra, ka nav neviena juridiska dokumenta, kas apliecinātu, ka N. Vilnītis būtu izsaimniekojis biroja naudu vai centies sagrābt varu. Gluži pretēji – secināts, ka viņa veiktās reformas ir pareizas un nepieciešamas, turklāt to veikšanai nav nepieciešams papildu finansējums. Pozitīvu atzinumu par KNAB vadītāja darbībām sniedza arī Nacionālās drošības komisija.

"Izsaku KNAB līdzjūtību, jo viņiem nebūs viegli. Dažiem KNAB vadītājiem būtu jāsaprot, ka birojs nav politiska vieta. Vasaras laikā mums būs daudzas sēdes, tagad kaut ko secināt ir pāragri," saka Nacionālās drošības komisijas pārstāvis Juris Dobelis.

Paredzēts, ka KNAB atkārtoti vētīs Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas pārstāvji, Satversmes aizsardzības biroja direktors, Drošības policijas priekšnieks, bet komisiju vadīs ģenerālprokurora vietas izpildītājs Arvīds Kalniņš. Interesanti, ko jaunu šī komisija izlems, ja lielākā daļa tās biedru jau iepriekš apliecinājuši, ka N. Vilnītis rīkojies likumīgi.

Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs secina, ka pašlaik pietrūkst profesionālas un politiskas gribas uzsist dūri galdā un pateikt šim teātrim – pietiek!

Tā vietā tiks tērēts laiks un resursi. "Domāju, ka abas puses gribēja tikai to labāko. Gan KNAB vadītājs, kurš redz, ka iestādi var organizēt kvalitatīvāk, gan arī premjers, kurš pauda savu reakciju tā, kā pauda. Šeit traucē politiskā klātbūtne, apkārt ir pūlis, kas rada nevajadzīgu, histērisku fonu. Nav normāli, ka iestādē ir iekšēja opozīcija – ja tas būtu bizness, tam būtu beigas," saka A. Borovkovs.

Arī N. Vilnītis norādījis, ka viņam vairs nav laika strādāt, jo nemitīgi kādam ir jāattaisnojas un kaut kas jāpaskaidro. Nemitīgā KNAB malšana pa komisijām priekšvēlēšanu aģitācijas bula laikā diez vai sekmēs iestādes darbu ar maksimālu atdevi.

"Šādas komunikācijas rezultātā var īstenot arī savtīgas intereses, par kurām mēs pat nenojaušam," saka Juristu biedrības prezidents. Komisijai vērtējums izskatīšanai NDP būs jāiesniedz līdz šā gada 1. septembrim, savukārt līdz tam padome aicina KNAB saglabāt līdzšinējo struktūru.

Latvijā

Maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā apsūdzētā uzņēmēja Aleksandra Babenko slimošanas dēļ Rīgas pilsētas tiesa jau otro reizi līdz 26.septembrim plkst.9 atlikusi tiesas sēdi, kurā bija plānots uzsākt tiesas debates, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais