Latvija – joprojām ES līdere bojā gājušo skaita samazināšanā

Laika posmā no 2001. gada līdz 2009. gadam Latvija, Spānija, Portugāle un Igaunija sasniegušas visaugstākos rezultātus bojā gājušo skaita samazināšanā, jo visās valstīs samazinājums ir lielāks par 50%. Nākamās rādītājos ir Francija un Lietuva, teikts šonedēļ izplatītajā Eiropas Satiksmes drošības padomes (ETSC) paziņojumā.

ETSC arī norādījusi, ka ir kļuvis skaidrs, ka tik ambicioza mērķa izvirzīšana, kā bojā gājušo skaita samazināšana uz pusi šajā laikā, ir bijis būtisks pamudinājums ES dalībvalstīm pievērst nopietnu uzmanību satiksmes drošības problēmām. Ir pienācis laiks atkal raudzīties nākotnē un izvirzīt nākamos mērķus 2020. gadam.

Tomēr kopējais bojāgājušo skaits Eiropas Savienībā joprojām ir ļoti augsts. 2009. gadā satiksmes negadījumos bojā gāja 34900 cilvēku, lai gan ES pieļaujamais maksimums līdz 2010. gadam bija 27000 dzīvību, kas joprojām ir ļoti daudz. Tajā pašā laikā kopējais Eiropas Savienībā bojāgājušo skaits uz ceļiem krities par 36% no 2001. gada līdz 2009. gadam.

Latvijas tuvākie mērķi ir savas Satiksmes drošības programmas izpildīšana, kurā noteikts, ka līdz 2013. gadam bojā gājušo skaits jāsamazina par 70% salīdzinājumā ar 2001. gadu, t.i. gada laikā uz ceļiem zaudēto dzīvību skaits nedrīkst būt lielāks par 160 (2009. gadā bojā gājušo skaits sasniedza 254 dzīvības).

Arī šogad pirmo piecu mēnešu statistika parādījusi pozitīvu tendenci satiksmes drošības uzlabošanā. Satiksmes negadījumu skaits turpinājis samazināties par 14%, ievainoto skaits – par 10%, savukārt bojā gājušo skaits – par 30%. Diemžēl joprojām nav samazinājies bojā gājušo gājēju, velosipēdistu un motociklistu skaits, kas nozīmē, ka uz ceļiem vēl nav radusies pilnīga sapratne starp autovadītājiem un mazaizsargātajiem satiksmes dalībniekiem, turklāt satiksmes noteikumus mēdz neievērot abas satiksmes dalībnieku grupas. Šie dati liecina, ka šajā jomā vēl būtu veicami būtiski uzlabojumi. Tāpat uzmanību plānots pievērst arī normatīvo aktu pilnveidošanai, sabiedrības izglītošanai, ceļu infrastruktūras attīstīšanai un citiem nozīmīgiem projektiem.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais