Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Radio SWH darījumā iesaistītas tās pašas struktūras, kas savulaik Ventspils naftas akciju pārdošanā

© Raitis Plauks, F64 Photo Agency

Ne tikai Latvijas plašsaziņas līdzekļu pārvaldīšanā, bet arī Ventspils naftas akciju pārdošanas darījumā Šveices advokāts Rudolfs Meroni piesaistījis nodokļu konsultāciju un uzņēmumu pārvaldības struktūras no Perlogis uzņēmumu konglomerāta Austrijā, liecina portālā pietiek.com pirms vairākām nedēļām publiskotais iesniegums ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram un Rīgas apgabaltiesas tiesnesim Borisam Geimanam.

Lai arī iesniedzēja vārdu un citas ar iesniegumu saistītas detaļas pietiek.com atturējies publiskot, Neatkarīgā, aptaujājot dažādu juridisko biroju kompetentus pārstāvjus, noskaidroja, ka publiskotais iesniegums varētu būt nosūtīts ģenerālprokuroram un tienesim šā gada vasaras vidū. Iesniegums kļuvis par pamatu kriminālprocesa uzsākšanai, par kuru jau ziņojuši vairāki mediji, tostarp aizvakar LTV radījums De facto.

Gan mediju, gan naftas biznesā

Pietiek.com publiskotajā iesniegumā Par kriminālprocesa uzsākšanu kā pamatojums minēts: «R. Meroni ir izdarījis un turpina izdarīt smagus un sevišķi smagus noziedzīgus nodarījumus, kas var radīt vai jau ir radījuši neatgriezeniskus zaudējumus Latvijas valstij, tās iedzīvotājiem, neskaitāmu uzņēmumu akcionāriem u.c. personām, līdz ar to, ar šo iesniegumu vēlos ziņot Jums par visiem man zināmajiem apstākļiem un R. Meroni pretlikumīgajām darbībām, lai Jūs savas kompetences ietvaros šos apstākļus pārbaudītu, uzsāktu kriminālprocesu un sauktu R. Meroni pie likumā noteiktās atbildības.»

Neatkarīgās uzmanību piesaistīja iesniegumā minētais Austrijā reģistrētais Franča Haranda, Urzulas Harandas un Freda Cimmera pārstāvētais nodokļu konsultāciju un uzņēmumu pārvaldības konglomerāts Perlogis.

Neatkarīgās rīcībā nonākušās e-pasta kopijas ar F. Cimmera un R. Meroni saraksti uzrāda, ka R. Meroni ir bijis patiesais saimnieks portālam BNN.lv un šā portāla pārvaldītājiem - Latvijas SIA Media Support un tās «mātes» kompānijai Austrijā Baltic News Network GmbH, kurus savukārt pārvaldījis šobrīd likvidācijā esošais Perlogis konglomerāta uzņēmums Perlogis Consulting und Beteiligungsverwaltungs GmbH. No tā secināms, ka arī nesen SIA Media Support nopirktajam Radio SWH saimnieks ir R. Meroni. Darījumam Latvijas valdība atļauju pagaidām gan vēl nav devusi.

Turpretim R. Meroni darījumam ar Ventspils naftas akcijām 2015. gadā Latvijas varas iestādes deva absolūtu zaļo gaismu.

No pietiek.com publicētā iesnieguma redzams, ka arī Ventspils naftas akciju pārdošanas darījumu palīdzējušas veikt Perlogis struktūras.

Drauga un izpalīga kantoris

Iesniegumā ģenerālprokuroram un tiesnesim Perlogis raksturots šādi: «F. Haranda nodokļu optimizācijas uzņēmums Perlogis jau neskaitāmus gadus palīdz R. Meroni veidot shēmas, kas palīdz slēpt viņa patieso darbību ar arestētājiem aktīviem, palīdz piesavināties citu kompāniju finanšu līdzekļus, palīdz izvairīties no nodokļu nomaksas.»

Atspoguļojot 2015. gada vasarā notikušās Latvijas naftas tranzītam piederošās Ventspils naftas akciju paketes pārdošanas aizkulises, iesniedzējs, cita starpā, norāda, ka no R. Meroni komunikācijas ar F. Harandu skaidri redzams - patiesais labuma guvējs darījumos, kuros iesaistās R. Meroni un Perlogis struktūras, ir neviens cits kā R. Meroni: «R. Meroni uzdod A. Kuncleram mainīt Comar Line akcionāru uz kompāniju Perlogis. E-pastam pievienots izraksts no Austrijas uzņēmumu reģistra par Perlogis Special Interests Beteiligungsverwaltung GmbH& Co KG, no kura redzams, ka kompānijas direktors ir Francs Harands, akcionāre ir Urzula Haranda, bet kompānijas kapitāls ir 7 267, 28 eur. No reģistra redzams arī tas, ka kompānijai pieder 100% IAG Industrieanlagen GmbH, kas ir viens no Ventbunkers akcionāriem.

Francs Harands (Franz Harrand) ir ilggadējs R. Meroni draugs un izpalīgs. F. Haranda dzīvesbiedre Urzula Haranda (Ursula Harrand) dažādās bankās, arī Valartis bankā Lihtenšteinā, ir norādīta kā R. Meroni piederošā Comar Scheepvaarten Handelsmaatschapij B.V. patiesā labuma guvēja. F. Harands ir arī ilggadējs a/s Ventbunkers padomes loceklis, kurš bez ierunām pilda Meroni rīkojumus.»

Iespaidīgs konglomerāts

Izpētot datus Austrijas uzņēmumu reģistrā, Neatkarīgā konstatēja sešus aktīvos ar dažādiem nosaukumiem reģistrētos Perlogis uzņēmumus: Perlogis-UTR GmbH; Perlogis Real Estate GmbH; Perlogis Wirtschaftstreuhand GmbH; Perlogis Special Interests Beteiligungsverwaltung GmbH; Perlogis Special Interests Beteiligungsverwaltung GmbH & Co; Perlogis Mag. Franz Harrand Wirtschaftstreuhand GmbH. Tāpat divi uzņēmumi (Perlogis GmbH & Co Medienconsulting KG; Perlogis Special Interests Beteiligungsverwaltung GmbH & Co KG) reģistrā jau ir slēgti, bet viens - likvidācijas stadijā esošs. Tas ir Perlogis Consulting und Beteiligungsverwaltungs GmbH, kuru iepriekš pārstāvējis minētais Freds Cimmers un kurš Latvijā joprojām tiek uzdots par portāla BNN.lv «investoru un dibinātāju».

Pietiek.com publicētā iesnieguma autors arī uzsver, ka par R. Meroni tieksmi piesavināties un trallināt Latvijas valsts uzticētos labumus jau iepriekš vairākas reizes esot brīdinājis gan SAB īpaši pilnvaroto darbinieku Aigaru Sparānu, gan Ģenerālprokuratūras pārstāvjus: «Neoficiāli par R. Meroni rīcību esmu informējis man pazīstamus Ģenerālprokuratūras darbiniekus. (..) Par R. Meroni darbībām informēts ir valsts apsūdzības uzturētāju grupas vadītājs tā dēvētajā Lemberga prāvā, prokurors Juris Juriss, kā arī citi minētās grupas prokurori. Diemžēl no Ģenerālprokuratūras puses nav sekojusi aktīva rīcība, lai pārbaudītu arestētās mantas stāvokli un R. Meroni īstenoto uzņēmumu pārvaldību. Tieši otrādi, tiesā apsūdzības uzturētāju grupas prokurori aktīvi aizstāv R. Meroni mantas glabātāja statusā, radot viņam pilnīgas nekontrolētības un nesodāmības sajūtu. Tā rezultātā agrāk plaukstošie Latvijas tranzīta uzņēmumi ir novesti uz bankrota sliekšņa, notiek masveida darbinieku atlaišana un patiesās finanšu situācijas slēpšana. A/s Ventbunkers un a/s Latvijas naftas tranzīts vēl uz šo brīdi nav iesniegušas darbības gada pārskatus par 2016. gadu!»

Cimmeru nomaina Vursts

Neatkarīgā jau rakstīja - Austrijas Uzņēmumu reģistra dati liecina, ka pašreizējās a/s Radio SWH īpašnieces SIA Media Support austriešu māteskompānijas Baltic News Network GmbH vienīgais juridiskais īpašnieks vairs nav Freds Cimmers, bet gan ir Dr. Štefans Vursts (Dr. Stefan Wurst). Kompānijas izpilddirektors ir Alī Javucs Kuščus (Ali Yavuz Kuscu) - viens no tuvākajiem minētā Franča Haranda partneriem Perlogis struktūrās.

Zīmīgi, ka Dr. Š. Vursts kapitāla daļas oficiāli no F. Cimmera ieguva 2016. gada martā, bet A. J. Kuščus izpilddirektora amatā F. Cimmeru nomainīja jau 2015. gada augustā.

Tāpat Neatkarīgā publiskoja R. Meroni 2015. gada saraksti ar F. Cimmeru, kurā R. Meroni tolaik pauda neapmierinātību ar F. Cimmera pārraudzītās «saimniecības» lielajām izmaksām. Oficiālie Austrijas Uzņēmumu reģistra dati apliecina, ka šī R. Meroni neapmierinātība ir vainagojusies ar to, ka F. Cimmers ir atstājis gan menedžera, gan juridiskā īpašnieka amatus minētajos datumos.

Savukārt pirmo R. Meroni meģinājumu nopirkt Radio SWH 2015. gada septembrī mēģinājis kārtot jau cits fiduciārā pakalpojuma sniedzējs - Latvijas uzņēmējs Guntars Kukuls.

Radio SWH akciju pirkšanas darījuma atbilstību Nacionālās drošības likumam joprojām pārbauda Latvijas drošības iestādes.