Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Piektdaļa iedzīvotāju būtiski interesējas par Latvijas simtgades filmām

© F64

Latvijas valsts simtgade kopumā un tās lielnotikums Latvijas filmas Latvijas simtgadei veicina Latvijas kino popularitāti un veido priekšstatu par latviešu filmu spēju veicināt sabiedrības izaugsmi, atklāj pētījumu un konsultāciju kompānijas Kantar TNS veiktais iedzīvotāju pētījums.

Turklāt piektajai daļai sabiedrības jeb 19% iedzīvotāju ir augsta interese par šo iniciatīvu - viņi seko līdzi filmu piedāvājumam, lasa vai skatās raidījumus par to tapšanu, kā arī viņiem ir svarīgi pašiem noskatīties šīs jaunās latviešu filmas.

Lielnotikums Latvijas filmas Latvijas simtgadei ir labi zināms Latvijas sabiedrībā - to atpazīst divas trešdaļas jeb 65% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Turklāt piektajai daļai sabiedrības jeb 19% iedzīvotāju ir augsta interese par šo iniciatīvu - viņi seko līdzi filmu piedāvājumam, lasa vai skatās raidījumus par to tapšanu, kā arī viņiem ir svarīgi pašiem noskatīties šīs jaunās latviešu filmas.

Pārvēršot absolūtos skaitļos, var secināt, ka Latvijas filmas Latvijas simtgadei atpazīst vairāk nekā miljons iedzīvotāju, savukārt iesaiste jeb aktīva interese un līdzdalība tajā ir vairāk nekā 300 tūkstošiem iedzīvotāju.

Latvijas sabiedrība ne tikai interesējas par lielnotikumu Latvijas filmas Latvijas simtgadei, bet arī saskata tajā nozīmīgu vērtību. Saskaņā ar iedzīvotāju pētījuma datiem būtiskākā vērtība, ko šīs filmas sniedz Latvijas sabiedrībai, ir “Padarīt mākslu un kultūru pieejamāku”.

Vienlaikus pats lielnotikums Latvijas filmas Latvijas simtgadei, šo filmu veidotāju un atbalstītāju darbs tiek sabiedrībā novērtēts kā būtisks ieguldījums kultūras jomas attīstībā - tas atbilst vērtībai “Demonstrēt atbildīgu, ētisku rīcību”. Pētījums rāda, ka tas sabiedrībā ir stiprinājis ticību Latvijas kino industrijas spēkiem.

Latvijas sabiedrība kopumā simtgades filmas uztver kā pozitīvu piemēru citiem - tas ir paraugs, kas iedrošina mūsu sabiedrību turpmākai izaugsmei un jauniem panākumiem.

Programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei kopumā gaidāmas 16 pilnmetrāžas filmu pirmizrādes - sešas spēlfilmas, astoņas dokumentālās filmas un divas animācijas filmas.