Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Drošības policija pievērsusi uzmanību Latvijas pāra atvērtajam restorānam Krimā

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Drošības policija (DP) izvērtē plašsaziņas līdzekļos aprakstīto gadījumu par kāda Latvijas pāra atvērtu restorānu Krievijas okupētajā Krimas pussalā.

"Varam apstiprināt, ka dienestam minētais gadījums ir zināms un notiek tā izvērtēšana. Lai aizsargātu pārbaudes intereses, DP no sīkākiem komentāriem šobrīd atturēsies," aģentūrai LETA apliecināja DP.

Pēc "Sputņik" stāstītā, Pāvels esot pieprasīts programmētājs, bet viņa sieva Viktorija Latvijā vadījusi reklāmas aģentūru

"Latvija Avīze" (LA) nesen rakstīja, ka kāds pāris no Latvijas atvēris restorānu Eiropas Savienības sankciju režīmam pakļautajā Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Par sankciju režīma pārkāpumu Latvijas likumos paredzēta kiminālatbildība, bet tas restorāna īpašniekiem - Viktorijai un Pāvelam - tas neesot liedzis sākt uzņēmējdarbību Sevastopolē.

Kā vēstīja LA, restorānu "Jūra" Sevastopolē atvēris Sisoļatinu pāris no Latvijas, un šīs aktivitātes labi saskan ar Krievijas propagandas vēstījumiem. Par to liecinot tas, ka restorāna prezentācijā piedalījies arī aģentūras "Rossija segodņa" sabiedrisko attiecību direkcijas vadītājs Petrs Lidovs-Petrovskis un Krievijas propagandas medija "Sputņik Latvija" vadītājs Valentīns Rožencovs. Izmantoti arī Latvijas karodziņi. "Sputņik" rakstā uzņēmēji tikuši pozicionēti kā cilvēki, kas pēc ilgiem meklējumiem laimi un piepildījumu atraduši Sevastopolē.

Pēc "Sputņik" stāstītā, Pāvels esot pieprasīts programmētājs, bet viņa sieva Viktorija Latvijā vadījusi reklāmas aģentūru. Viktorija esot dzimusi Liepājā, bet kā Krievijas pilsonei viņai pienācies liels bērna pabalsts Krievijā. Lai to saņemtu, viņa esot apsvērusi iespējas pārcelties uz Sanktpēterburgu vai Pleskavu, bet "pēc 2014.gada pasaulē vairāk bijis dzirdams par Krimu". Beigās biznesam ģimene izvēlējusies Sevastopoli.

Ārlietu ministrija LA skaidrojusi, ka saskaņā ar ES noteiktajām sankcijām, reaģējot uz Krimas un Sevastopoles nelikumīgo aneksiju, ir noteikts aizliegums importēt Krimas izcelsmes preces, sniegt finansējumu vai finansiālu palīdzību šādu preču importam, iegādāties nekustamo īpašumu vai līdzdalību nekustamā īpašuma īpašumtiesībās Krimā vai Sevastopolē, eksportēt konkrētas preces un tehnoloģijas, kā arī sniegt pakalpojumus, kas saistīti ar tūrisma darbībām Krimā. Par sankciju pārkāpumu Krimināllikuma paredzēta kriminālatbildība.

Jau ziņots, ka Drošības policija savulaik izmeklēja arī krimināllietu saistībā ar tūrisma braucienu organizēšanu uz Krimu. Lietā prokuratūra apsūdzēja uzņēmuma "Mkbc Tour" darbinieci.

2014.gada 18.decembrī ES Padome pieņēma regulu par ierobežojumiem, reaģējot uz Krimas un Sevastopoles nelikumīgo aneksiju, paredzot, ka ir aizliegts sniegt pakalpojumus, kas tieši saistīti ar tūrisma darbībām Krimā un Sevastopolē.