Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā notiesātais uzņēmējs Ivanovs vēršas Eiropas Cilvēktiesību tiesā

© F64

Par savas sievas Ellas Ivanovas slepkavību notiesātais uzņēmējs Igors Ivanovs ir vērsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), lūdzot tiesu atzīt, ka pret viņu veiktās izmeklēšanas darbības ir bijušas pretlikumīgas un Latvijas tiesā pret viņu izmantoti nelikumīgi iegūti pierādījumi, liecina ECT informatīvajā sistēmā pieejamais iesniegums tiesai.

Pieteikumā ECT norādīts, ka 2008.gada maijā un aprīli, kad Ivanovs jau bija apcietinājumā, pie viņa ieradās policists, kuram, Ivanovam nezinot, bija dots uzdevums mēģināt uzņēmēju piekukuļot, tādējādi panākot no viņa atzīšanos. Abi tikās trīs reizes un visas sarunas tika ierakstītas.

Pieteikumā ECT norādīts, ka 2008.gada maijā un aprīli, kad Ivanovs jau bija apcietinājumā, pie viņa ieradās policists, kuram, Ivanovam nezinot, bija dots uzdevums mēģināt uzņēmēju piekukuļot, tādējādi panākot no viņa atzīšanos. Abi tikās trīs reizes un visas sarunas tika ierakstītas.

Balstoties uz sarunu ierakstiem, Rīgas apgabaltiesa 2009.gadā nosprieda, ka Ivanovs ir pamudinājis Vitāliju Memedovu organizēt slepkavību, kā arī to, ka Ludvigs Antonovs bija slepkavības izpildītājs.

Pieteikumā ECT aprakstīts Rīgas apgabaltiesa secinājums, ka slepkavība organizēta, jo Ivanovs esot uzzinājis par sievas ārlaulības attiecībām. Tiesā arī tika izmantoti sarunu ieraksti, kas tika iegūti kamēr Ivanovs bija apcietināts un tiesas ieskatā pierādīja Ivanova iesaisti slepkavības organizēšanā. Kā piemērs tika minēta saruna, kurā Ivanovs izmeklētājam sacījis "Čigāns ir idiots [..] pats par sevi, uz savu iniciatīvu, [..], viņš darīs visu ko tu gribi. Es viņam neko neprasīju [..] pirmo reizi es viņu redzēju televīzijā. Tātad, uz savu iniciatīvu [..] Maskavā viņi organizēja visi pašu tur. Kad es kaut ko izdarīju, es iekodu sev astē [..]. Viņi uzzināja un gribēja mani iznīcināt [..]. Informācija nāca no viņa [sievas mīļākā]. Viņa zaudēja savu prātu [..]. Tā nebija mana iniciatīva".

Tiesas ieskatā šis citāts bez pamatotām šaubām pierādīja Ivanova iesaisti slepkavības organizēšanā.

Ivanovs ECT vērsies lūdzot atzīt, ka izmeklēšanas laikā iegūtās sarunas ir iegūtas pretlikumīgi un pārkāpa viņa tiesības uz klusēšanu un sevis neinkriminēšanu.

Savukārt Ivanova izsūtītā paziņojumā presei norādīts, ka šī gada 1.oktobrī Valsts policija (VP) ir pieņēmusi lēmumu par kriminālprocesa, kurā viņš ir atzīts par cietušo, izbeigšanu.

Kriminālprocess bija uzsākts, pamatojoties uz viņa iesniegumu par iespējamu krāpšanas un dokumentu viltošanas faktu. Ivanova ieskatā, laikā, kad viņam bija "ierobežota brīvība", viņa bijušie biznesa partneri nelikumīgi atsavinājuši viņam un viņa mirušajai sievai piederošās kapitāla daļas "Arēnā Rīga", vēstīts Ivanova presei izplatītajā paziņojumā.

Tajā arī norādīts, ka uzņēmējs ir pārliecināts, ka krimināllieta par viņa sievas nāvi ir bijis sākums noziedzīgai shēmai. Ivanovs arī norādīja, ka ir pārsūdzējis policijas lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu.

Tāpat uzņēmējs norādīja, ka šī gada 22.oktobrī plkst.10 viņš organizēs preses konferenci par šiem notikumiem. Tā norisināsies Rīgā, Kaļķu ielā 28, viesnīcas "Roma" konferenču zālē.

Jau ziņots, ka Augstākā tiesa uzņēmējas Ellas Ivanovas slepkavības krimināllietā apsūdzētajam nelaiķes vīram Ivanovam piesprieda brīvības atņemšanu uz 12 gadiem un sešiem mēnešiem, Ludvigam Antonovam - 14 gadu un sešu mēnešu brīvības atņemšanu. Savukārt Vitālijam Mamedovam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz desmit gadiem un sešiem mēnešiem. Gan Ivanovam, gan Antonovam, gan Mamedovam saskaņā ar tiesas lēmumu noteikta arī policijas kontrole uz trim gadiem.

Ivanova savas privātmājas pagalmā Rīgas rajona Garkalnes pagasta Priedkalnē tika nošauta naktī uz 2008.gada 7.janvāri. Prokuratūra vēlāk cēla apsūdzības četriem vīriešiem - nelaiķes vīram Ivanovam, Antonovam, Mamedovam un Asifam Handžanovam, kurš tika attaisnots.

Prokuratūras ieskatā ideja nogalināt savu sievu radusies Ivanovam, noziegumu izplānojis Mamedovs, bet izpildījis Antonovs, savukārt Handžanovs šo slepkavību atbalstījis, ar automašīnu aizvedot Antonovu uz nozieguma vietu. Neviens no apsūdzētajiem neatzina savu līdzdalību Ivanovas slepkavībā.