Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Tiesājamais Gapoņenko uzkurina jaunu porciju naida

© Egons Ansbergs/ F64 Photo Agency

Par nacionālā naida kurināšanu tiesājamais Aleksandrs Gapoņenko turpina izplatīt naida runu pret Latvijas valsti un tās pamatnāciju, šoreiz apmelota tiek arī Neatkarīgā Rīta Avīze. Uzbrukums laikrakstam tiek īstenots caur Krievijas tīmekli kā atriebība par piedalīšanos Latvijas iedzīvotāju sarūpētās palīdzības nogādāšanā uz frontes zonu Ukrainas austrumos.

Braucienu oktobra pirmajā nedēļā organizēja militārās tuvcīņas organizācija Tēvijas sargi. Neatkarīgajai bija ekskluzīva iespēja doties līdzi un to atspoguļot. Tapa vairākas publikācijas - par situāciju frontē, par to, kā karš cilvēkus maina, par ukraiņiem, kuri stāv un krīt par savu valsti. Šobrīd tieši viņi ir Eiropas avangards cīņā pret Krievijas globālajām ambīcijām. Apmeklējām arī karavīrus no trim bataljoniem - AZOV, jūras kājniekus un Pravij sektor. Tā kā došanās uz frontes zonu saistīta ar daudziem riskiem, latviešiem Ukrainā bija vietējie pavadoņi, un lielā mērā tieši viņu skatījums uz situāciju Ukrainā bija publikāciju pamatā. Bet šos avīžrakstus lasa ne tikai tie cilvēki, kas vēl Ukrainai labu, bet arī nelabvēļi.

Aizmuldas līdz Hitleram

Šobrīd Krievijas tīmeklī daudzos portālos tiek pārpublicēts apmelojošs, Latvijai un Ukrainai naidīgs raksts, kas balstīts uz Neatkarīgās publikāciju pārstāstu un Gapoņenko komentāriem. Pirmavots ir interneta resurss ar nosaukumu Federālā informācija aģentūra, bet publikācijas nosaukums Националисты Латвии помогают «Правому сектору» в Донбассе и призывают «расстреливать сепаратистов» - Latvijas nacionālisti palīdz Labējam sektoram Donbasā un aicina šaut nost separātistus.

Uzreiz jāpaskaidro, ka Donbasā, kas ir jau pretējā frontes pusē separātistu kontrolē, nemaz nebijām. Savukārt ar separātistiem neauklēties, ja arī Latvijā izveidotos līdzīga bīstama situācija, aicināja viens no pavadoņiem ukraiņiem. Taču par Kremļa ietekmes aģentu drošības iestāžu uzskatītais Aleksandrs Gapoņenko kopā ar publikācijas autoru, kādu Karenu Markarjanu «no Rīgas» latviešu tekstu iztulkojuši pa savam. Vienai no raksta sadaļām likts šāds apakšvirsraksts - Gapoņenko: Neatkarīgā Rīta Avīze aicina iznīcināt vietējos krievu iedzīvotājus. Un šādā garā ieturēts viss teksts. Protams, sava daļa uzmanības veltīta arī brauciena organizatoriem Tēvijas sargiem, kas «nodibinājuši garīgu saiti ar ukraiņu soda bataljoniem», un tālāk caur murgojumu par latviešu leģionāriem viņi tiek sasaistīti līdz pat Hitleram.

Katram mērogam cits rupors

Organizācijas Tēvijas sargi līderis Jānis Sils par Gapoņenko aktivitātēm nav izbrīnīts:

«Biedra Gapoņenko izteikumi gluži tāpat kā Latvijas Krievu savienības vai Saskaņas darbība ir jāvērtē nevis kā atsevišķs un savrups fakts, bet gan kontekstā ar Krievijas ārpolitiskajām nostādnēm. Tie vienkārši ir dažādi mērogi. Ja, piemēram, Lietuva valstiskā līmenī godina savu nacionālo partizānu komandieri, reaģē Krievijas ārlietu resors, ja savukārt ir aktivitātes biedrību līmenī, kā šajā gadījumā - Tēvijas sargiem - tiek pieslēgti zemāka līmeņa rupori. Paši izteikumi nekādi nepārsteidz. Mūžvecā metode - censties izraisīt apdraudējuma sajūtu, atsvešinātību no Latvijas krievu un pārkrievoto minoritāšu vidē, tādējādi stiprinot lojalitāti «glābējam» Kremlim.»

Jāatgādina, ka Aleksandrs Gapoņenko šobrīd jau tiek tiesāts par naida kurināšanu. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā viņš pat sēdēja cietumā, bet šobrīd procesā izsludināts pārtraukums tiesājamā veselības stāvokļa dēļ. Bet Gapoņenko jaunie meli un pretvalstiskā naida runa ir līdzīgi, tāpat kā izplatīšanas shēma. Viņš savās pārdomās dalās ar vienu Krievijas interneta vietni, un tālāk jau šo «autoritatīvo profesora viedokli» rindas kārtībā pārpublicē pārējās prokremliskās lapas, Latvijas krieviem adresētās ieskaitot.

Domājams, arī tie melīgie teksti, kas šobrīd tiek izplatīti par Neatkarīgo Rīta Avīzi, var dot savu artavu šī Kremļa ietekmes aģenta notiesāšanā, jo viņš acīmredzami negrasās rimties. Nākamā sēde prāvā paredzēta februārī.

Tagad vārds tiesai

Prokuratūra apsūdzību pret Gapoņenko ir cēlusi saistībā ar apgalvojumiem, ka Latvijā drīzumā tiks sākta etniskā tīrīšana. 2015. gadā publiskotā sacerējumā ar nosaukumu Baltija ugunī: no neonacistu lāpu gājieniem līdz liela kara uzsākšanai viņš pavēstīja, ka pamatnācijas elite, kurai jau esot pieredze ebreju, čigānu un slāvu iznīcināšanā, plānojot šādu rīcību tuvākajā laikā atkārtot. Prokuratūra attiecīgi secinājusi, ka apsūdzētā persona «tīši publicēja rakstveida izteikumus, apzinoties, ka to saturs ir vērsts uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu pret latviešu, lietuviešu un igauņu tautības pārstāvjiem». Varētu domāt, ka Drošības policijas vizītes un sekojošā tiesvedība šādu traku muldēšanu piebremzēs, taču Gapoņenko gadījumā tas nav noticis. Viņš turpināja un turpina izplatīt līdzīgus vēstījumus - ka esot atmaskojis valdošās elites plānu par otras iedzīvotāju daļas likvidāciju. Briesmīgi meli. Un domājams, arī tie melīgie teksti, kas šobrīd tiek izplatīti par Neatkarīgo Rīta Avīzi, var dot savu artavu šī Kremļa ietekmes aģenta notiesāšanā, jo viņš acīmredzami negrasās rimties. Nākamā sēde prāvā paredzēta februārī.