Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Kādēļ tika pievērsta uzmanība militārās simulācijas spēlei Ādažos?

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Kādēļ Drošības policija izraisīja pastiprinātu sabiedrības interesi par airsoft sezonas noslēguma spēli, īsti nav zināms, taču uzmanība ir sekmīgi pievērsta un ar militārās simulācijas spēļu uzraudzīšanu saistītie jautājumi atkal aktualizēti. Turklāt nule spēkā stājies likums, kas aizliedz gudru spēli.

Sezonas noslēguma kauja notika pagājušajā nedēļā netālu no Ādažu militārā poligona. Drošības policijai par to tika laikus paziņots. Policija spēli pieskatīja, spēlētāji izkarojās, un nekādu incidentu.

Pasākums izjuka, jo viesi tika izraidīti no valsts

Eiropa ir Eiropa

Savukārt, kad pagājušajā gadā Latvijā tika sarīkoti Baltijas airsoft mači, igauņi līdzi paņēma arī dažus no Krievijas atbraukušus personāžus - it kā spēlētājus, it kā trenerus. Pasākums izjuka, jo viesi tika izraidīti no valsts. Drošības policija bija iekļāvusi viesus melnajā sarakstā, robežsargi agrā rīta stundā paņēma ciet un aizsūtīja atpakaļ, no kurienes nākuši. «Šajā gadījumā ir acīmredzama nihilistiska attieksme no tiesībsargājošo iestāžu puses, necieņas izrādīšana pret pasākuma dalībniekiem un skatītājiem, materiālo zaudējumu nodarīšana organizatoriem,» dusmīgi vēstīja Latvijas Airsoft spēlētāju asociācijas valdes loceklis Dmitrijs Medvedevs. Taču tagad dusmas norimušas un organizācija meklē sadarbības iespējas ar valsts struktūrām, lai šī izklaide netiktu aizliegta pavisam. Kā stāsta otrs organizācijas vadītājs Filips Korizno, viesi no NVS valstīm uz Latvijas spēlēm vairs netiek aicināti: «Eiropa ir Eiropa!» Šādam lēmumam ir arī tehnisks pamatojums - no Eiropā sertificētas spēļu triecienšautenes plastmasas lodīte izlido ar ātrumu 130 metru sekundē, no Krievijā lietotas - ar 150 metriem. Taču arī šī mazākā jauda gluži labi nodrošina asas izjūtas un izsistus zobus, ja aizsargmaska ērtības labad nav uzvilkta.

Aizliegts attīstīt kaujas spējas

Visa šī gada garumā militārās simulācijas spēļu ierobežošana un kontrole bija Saeimas darba kārtībā, un šomēnes spēkā ir stājušies attiecīgi grozījumi Nacionālās drošības likumā. Militārās spēles ir atļautas, taču tās nedrīkst būt stratēģiski un taktiski gudras spēles:

«Aizliegts organizēt un veikt individuālas vai kolektīvas apmācības nolūkā attīstīt kaujas (militāri taktisku uzdevumu izpildes) spējas un prasmes personu, ēku un objektu sagrābšanai vai apdzīvotu vietu un teritoriju ieņemšanai, aizturēto, apcietināto un notiesāto personu atbrīvošanai, uzbrukuma, aizsardzības un kaujas atbalsta operāciju plānošanai un īstenošanai, kā arī piedalīties šādās apmācībās, izņemot gadījumus, kad tās tiek organizētas un veiktas valsts aizsardzības, sabiedriskās kārtības un drošības vai citu likumā paredzēto funkciju izpildes nodrošināšanai.»

Tas nozīmē - ja gribi ko vairāk par haotisku skraidīšanu vecpuišu ballītē ar šaujamo pa spēļu poligonu, esi lojāls pilsonis un stājies Zemessardzē vai profesionālajā dienestā. Tur būs gan iemaņas, gan taktika, gan labums no tā valstij.

Domā par spēļu likumu

Filips Korizno stāsta, ka daudzi spēlētāji patiešām izdara šādu izvēli - iestājas armijā. Taču esot arī atsevišķi problemātiski spēlētāji, kas sāk jaukt hobiju ar kaut ko nopietnāku. Šī ir atsauce uz komandu Vostok, kas pirms pāris gadiem nokļuva skandāla epicentrā. Drošības policija to izpurināja aizdomās, ka spēlei šo cilvēku izpildījumā piemīt separātisma risks. Nelojāli cilvēki ar militārām iemaņām ir apdraudējums nacionālajai drošībai.

Pēc attiecīgu grozījumu izdarīšanas Nacionālās drošības likumā tiesībsargājošajām iestādēm ir iedots kārtīgs pamatojums militāro spēļu uzraudzībai. Likumprojekta ziņotājs deputāts Kārlis Seržants uzskata, ka tagad aizdomīgas situācijas un gadījumus drošības iestādes var pieskatīt un izmeklēt. Taču paši spēlētāji uzskata, ka nepieciešams vēl detalizētāks regulējums. Pēdējā tikšanās reizē Saeimā apsvērta iespēja veidot speciālu militāro spēļu likumu. Lai nemulsinātu iedzīvotājus - spēles varētu aizliegt ārpus speciāliem poligoniem, varētu ieviest arī spēlētāju reģistru. Lai gan Drošības policijas pastiprinātās intereses dēļ airsoftisti jau tagad reģistrē savus spēļu dalībniekus. Airsoft asociācijā aktīvo spēlētāju ir ap diviem simtiem. Bet vēl jau ir peintbols, kurā šauj ar krāsu bumbiņām, un lāzertags, kurā šauj ar lāzeru - arī šīs spēles ir piemērotas gan jautrai izklaidei draugu vai darbabiedru pulkā, gan militāru iemaņu trenēšanai.