Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pēc kārtējās reorganizācijas no darba KNAB aiziet 7 amatpersonas

© Dāvis Ūlands, F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) veikta kārtējā reorganizācija, kuras rezultātā septiņas amatpersonas nolēmušas darbu birojā pamest, sešām no tām dodoties izdienas pensijā.

KNAB aģentūrai LETA apgalvoja, ka biroja amatpersonu skaita samazinājums būtiski neietekmē tā uzdevumu izpildes kvalitāti, kā arī sekmīgu biroja funkciju nodrošināšanu.

"Uzsveram, ka KNAB reorganizācija ir pārdomāta, uz analīzi balstīta vairāku mēnešu mērķtiecīga darba rezultāts. Tās laikā netika likvidētas amata vietas, proti, netika samazināts kopējais amata vietu skaits, bet tika veiktas izmaiņas KNAB struktūrā, amatpersonu/darbinieku štatu un amatu sarakstā," norādīja birojā.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā skaidroja, ka vēl viens iemesls reorganizācijai bijis tas, ka līdz šim birojā bija ļoti lielas nodaļas, kurā strādāja līdz pat 20 cilvēki. Tik lielas nodaļas valsts pārvaldes sistēmā esot ļoti grūti vadīt, tāpēc "zelta standarts" esot nodaļas ar 10 līdz 12 cilvēkiem.

"Reorganizācija faktiski ir domāta, lai uzlabotu biroja mijiedarbību starp korupcijas novēršanas un apkarošanas bloku, proti, lai caur novēršanu tiktu apkarots noziegums, bet caur apkarošanu faktiski tiktu novērsts noziegums," norādīja Straume.

Dāvis Ūlands, F64 Photo Agency

KNAB apstiprināja, ka biroja reorganizācijas rezultātā 12.oktobrī septiņas biroja amatpersonas izvēlējās neturpināt dienesta tiesiskās attiecības. Sešas no šīm amatpersonām izmantoja tiesības doties izdienas pensijā. Aģentūrai LETA zināms, ka starp šīm septiņām personām ir pieredzējuši speciālisti, kas piedalījušies vairāku skaļu lietu šķetināšanā.

Straume komisijā skaidroja, ka trīs aizgājušie ir no bijušās Operatīvo izstrāžu nodaļas. "Tāds robs mums ir, taču, saprotot situāciju, nevarēju apturēt strukturālās izmaiņas, lai gan man ir žēl par viņu izvēli," piebilda Straume, paužot pārliecību, ka tukšās vakances ātri izdosies aizpildīt un ilgtermiņā reorganizācija ļaušot sasniegt labākus biroja darba rezultātus.

KNAB norādīja, ka visām amatpersonām, kas izvēlējās neturpināt darbu birojā, tika piedāvāts līdzvērtīgs vai augstāks amats. Tāpat nevienai no šīm amatpersonām netika pazemināts atalgojums.

Birojā informēja, ka minēto septiņu amatpersonu līdzšinējais ieguldījums KNAB darbībā tiek augstu novērtēts. Par profesionalitāti, veicot amata pienākumus, ar KNAB priekšnieka rīkojumu amatpersonas apbalvotas ar goda zīmēm.

No šīs pirmdienas KNAB struktūra sastāv no piecām pārvaldēm, kuru sastāvā ir 12 nodaļas, un sešām atsevišķajām nodaļām. Teritoriālās nodaļas pašlaik nav plānots izveidot, bet kopējais amata vietu skaits paliek nemainīgs.

Aģentūrai LETA zināms, ka jaunās pārvaldes un nodaļas ir numurētas. Straumes šodien komisijā demonstrētajos materiālos nodaļu un pārvalžu nosaukumi ir minēti detalizētāk, piemēram, Ceturtā pārvalde ir Operatīvo darbību pārvalde, bet Pirmā pārvalde ir Stratēģijas pārvalde, zem kuras ir četras nodaļas. Savukārt Trešās pārvalde nodarbosies ar Administratīvi procesuālo izmeklēšanu, bet šīs pārvaldes pirmā nodaļa nodarbosies ar partiju finansēšanas pārkāpumu izmeklēšanu.

Straume komisijā skaidroja, ka detalizētie nosaukumi ir tikai nosacīti un tie deputātiem prezentētajos materiālos minēti, lai vienkārši paskaidrotu struktūrvienību specifiku.

Līdz ar jauno struktūru KNAB priekšniekam joprojām būs divi vietnieki, bet mainīsies to amata nosaukums. Proti, biroja vadītājam būs vietnieks izmeklēšanas darbību jautājumos, kā arī vietnieks operatīvo darbību jautājumos. Līdz šim šie amati bija vietnieks korupcijas novēršanas jautājumos un vietnieks korupcijas apkarošanas jautājumos. Vietnieka apkarošanas jautājumos amatu līdz šim ieņēma Jānis Roze, kurš tagad paliek kā vietnieks operatīvo darbību jautājumos amatā. Vietnieka izmeklēšanas darbību jautājumos pienākumus patlaban pilda bijusī KNAB izmeklēšanas nodaļas vadītāja Ineta Cīrule, kura paralēli ir arī Otrās pārvaldes jeb Kriminālprocesuālo izmeklēšanas pārvaldes vadītāja.

Straume aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban birojā ir neaizpildītas 33 vakances. Izmeklēšanas jomā faktiski ir brīvas tikai pāris vietas, bet operatīvajā blokā brīvi ir aptuveni 20% vakanču. Straume vērsa uzmanību, ka darbinieki trūka vēl pirms iepriekšminēto septiņu amatpersonu aiziešanas.

Kopumā vērtējot KNAB veikto izmeklēšanas un operatīvo darbu, Straume pauda viedokli, ka tas ir "ļoti uzlabojies". Motivācija darbiniekos esot atgriezusies un arī biroja vadība esot domājusi par darba apstākļu uzlabošanu un atbilstoša atalgojuma nodrošināšanu. Atalgojums ir kļuvis konkurētspējīgs un no jaunā gada būs izdienas piemaksas.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka šī ir kārtējā KNAB reorganizācija pēdējo četru gadu laikā. Izmaiņas KNAB struktūrā tika veiktas arī 2014.gadā un 2016.gadā, kad biroju vadīja Jaroslavs Streļčenoks. Toreiz darbu birojā pameta vairākas pieredzējušas biroja amatpersonas, no kurām zināmākās ir pašreizējie Saeimā ievēlētie Rīgas domes deputāti Juris Jurašs (JKP) un Juta Strīķe (JKP).

Arī esošais KNAB priekšnieks Straume pagājušā gada rudenī paziņoja par nelielu reorganizāciju birojā, kad tika izveidota Stratēģiskās analīzes un politikas plānošanas nodaļa, apvienojot Politikas plānošanas nodaļu un Informācijas analīzes nodaļu.