Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

VALDĪBAS VEIDOŠANA: JKP secina, ka, visticamāk, nāksies strādāt opozīcijā [papildināts]

© Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency

Valdības veidošanas gaitā joprojām ir daudz neskaidrību - gan par to, kuras partijas veidos koalīciju, gan par to, kuras partijas pārstāvis ieņems premjera amatu.

Politiķu viedokļi minētajos jautājumā ir atšķirīgi, un arī neoficiāli viņi pauž, ka pagaidām prognozēt sarunu iznākumu ir pāragri.

Vienlaikus daļa politiķu uzskata, ka mazākas izredzes uz premjera amatu pašlaik ir "KPV LV", bet valdība "Jaunās konservatīvās partijas" (JKP) un "Attīstībai/Par!" vadībā varētu būt reālāks scenārijs. Paši "KPV LV" nepiekrīt šādam skatījumam par savām izredzēm un redz iespēju vadīt Ministru kabinetu.

Valdības veidošanas sarunas paralēli organizē vai pauž gatavību turpināt gan "Attīstībai/Par!", gan "KPV LV" un JKP.

Kā otrdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma", JKP pārstāvji otrdienas vakarā esot pārrunājuši valdības veidošanas sarunas, secinot, ka, visticamāk, nāksies strādāt opozīcijā, raidījumam atklājuši sēdes dalībnieki. Vienlaikus JKP vēl līdz rītdienai gaida partiju atbildes izteiktajam piedāvājumam par darbu kopīgajā valdībā.

Situācijā, kad sarunas paralēli organizē visi trīs augstākminētie politiskie spēki, pašlaik neesot skaidrs, kurš uzņemsies galveno iniciatīvu. Apstākļi mainītos, ja atsevišķas no tām nolemtu izveidot bloku vai nu savā starpā, vai ar kādu citu no vēl trīs labēji centriskām partijām. Šādai apvienībai būtu lielāks deputātu skaits, līdz ar to arī plašākas iespējas vest rezultatīvākas sarunas.

Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency

Kā ziņots, valdības veidošanas sarunas paralēli organizē vai pauž gatavību turpināt gan "Attīstībai/Par!", gan "KPV LV" un JKP.

"KPV LV" sarunas turpina ar visām tā dēvētajām centriskajām, centriski labējām jeb latviskā spārna partijām.

Tikmēr JKP paziņojusi, ka nesadarbosies ar Zaļo un zemnieku savienību.

Arī "Attīstībai/Par!" paziņojusi, ka vēlas, lai valdības veidošanas sarunās tiek iesaistītas visas šīs partijas un pati uzņēmusies lielāku lomu tādu rīkošanā. Trešdien plānotas pirmās tās rosinātās tikšanās - ar partiju apvienības "Jaunā Vienotība" un nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pārstāvjiem.

Tikmēr JKP paziņojusi, ka nesadarbosies ar Zaļo un zemnieku savienību. Tā piedāvā veidot piecu partiju koalīciju, opozīcijā bez "Saskaņas" atstājot arī Zaļo un zemnieku savienību.

Līdz šim skaidru viedokli par JKP piedāvājumu vienīgā ir formulējusi "Attīstībai/Par!", to noraidot, jo vispirms vēlas panākt vienošanos par paveicamajiem darbiem. Ir sagaidāms, ka abas partijas vēl tiksies uz sarunām.

Pārējie politiskie spēki, kurus JKP aicinājusi darboties jaunajā koalīcijā, vēl nav formulējušas viedokli par to. Vienlaikus daļa gan sliecas piekrist "Attīstībai/Par!", ka pirms amatu dalīšanas valdībā būtu jāvienojas par darāmajiem darbiem.