LM: Bāriņtiesu pārņemšana tiešā valsts pārziņā lielā mērā ir atkarīga arī no LPS un VARAM

© f64

Bāriņtiesu, kas patlaban ir pašvaldību iestādes, pārņemšana tiešā valsts pārziņā lielā mērā ir atkarīga arī no Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), norādīja Labklājības ministrijā (LM).

Kā skaidroja ministrija, bāriņtiesu pārņemšana tiešā valsts pārziņā ir tikai viens no iespējamajiem risinājumiem, par kuru no LM puses tika sāktas diskusijas, lai nodrošinātu darba kvalitātes uzlabošanos bāriņtiesās.

Turpinot darbu, kas vērsts uz bāriņtiesu darba pilnveidi bērnu tiesību aizsardzībā, LM aprīlī iesniedza apjomīgus priekšlikumus grozījumiem Bāriņtiesu likumā otrajā lasījumā.

Viens no priekšlikumiem saistīts ar ieceri uzlabot bāriņtiesu darba kvalitāti, paredzot, ka no 2021.gada 1.janvāra bāriņtiesas darbības teritorijai ir jāatbilst teritorijai, kurā dzīvesvieta ir deklarēta vismaz 5000 iedzīvotājiem. Tāpat priekšlikums paredz, ka bāriņtiesas priekšsēdētājam, bāriņtiesas priekšsēdētāja vietniekam un bāriņtiesas loceklim pašvaldība nosakāms normāls darba laiks un vismaz vienam no bāriņtiesas sastāva jābūt izglītībai tiesību zinātnē.

LM uzskata, ka priekšlikumi varētu nodrošināt, ka bāriņtiesās tiks paaugstināta darba kvalitāte un attiecīgie lēmumi tiks pieņemti, ievērojot bērna labākās intereses. Šobrīd likumprojektu skata Juridiskā komisija pirms otrā lasījuma.

Jau ziņots, ka Saeimas Juridiskā komisija septembrī konceptuāli atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz no 2022.gada ieviest prasību, ka vismaz vienai personai bāriņtiesas sastāvā jābūt ar tiesību zinātnes bakalaura grādu. Likumprojekta tālākā izskatīšanas gaitā attiecīgais priekšlikums vēl tiks uzlabots.

Normatīvajā aktā paredzēts noteikt, ka vismaz vienai personai no bāriņtiesas sastāva jābūt ar akadēmisko bakalaura grādu vai profesionālo bakalaura grādu vai citu Latvijas izglītības klasifikācijā noteiktajam Eiropas kvalifikācijas ietvarstruktūras 6.līmenim atbilstošu kvalifikāciju tiesību zinātnē.

Juridiskā komisija kādā no nākamajām sēdēm vēl turpinās strādāt pie Bāriņtiesu likumā iesniegtajiem priekšlikumiem.