Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Krūts vēža skrīningam atsaukušās jau 50% sieviešu

© F64

Krūts vēzis ir izplatītākais ļaundabīgais audzējs sievietēm. Latvijā ik gadu vairāk nekā 1100 sieviešu uzzina diagnozi krūts vēzis. Latvijas sabiedrībai labā ziņa ir tā, ka pagājušajā gadā agrīni – pirmajā vai otrajā stadijā – atklāja gandrīz 70 procentus audzēju, kad var nodrošināt savlaicīgu ārstēšanu, norāda onkoloģisko pacientu organizācijas Dzīvības koks valdes locekle Kitija Janele.

Statistika liecina, ka krūts ļaundabīgu audzēju atklāj sievietēm dažādos vecumos, taču 20 procentos gadījumu - gados jaunākām sievietēm līdz 50 gadiem.

Oktobrī, Krūts veselības mēnesī, pacientu organizācijas pastiprinātu uzmanību pievērš jautājumiem, kas saistīti ar krūts vēža profilaksi, agrīnu diagnostiku, ārstēšanu. Statistika liecina, ka krūts ļaundabīgu audzēju atklāj sievietēm dažādos vecumos, taču 20 procentos gadījumu - gados jaunākām sievietēm līdz 50 gadiem. Lai mazinātu risku saslimt, svarīgi ir ievērot veselīgu dzīvesveidu, kas sevī ietver regulāras fiziskas aktivitātes, veselīgu un sabalansētu uzturu, kā arī svarīga ir psiholoģiskā un emocionālā labsajūta. «Tajā pašā laikā krūts vēzis ir labi ārstējams ļaundabīgais audzējs, ja to atklāj savlaicīgi, agrīnās stadijās,» norāda K. Janele. Kopš 2009. gada Latvijā ir ieviesta valsts apmaksāta krūts vēža agrīnās diagnostikas programma. Pērn krūts vēža skrīninga izmeklējumus veikušas 44 procenti no uzaicinātajām sievietēm, bet šāgada pirmajos sešos mēnešos pārbaudes veikušas jau gandrīz puse uzaicināto sieviešu. «Lai krūts vēža skrīnings dotu gaidītos rezultātus, apmeklējuma aktivitātei jāsasniedz vismaz 80 procentu no uzaicināto sieviešu skaita. Gan profilakse, gan regulāru veselības pārbaužu veikšana sievietei bieži prasa pārskatīt savus ieradumus un uzskatus par veselīgu dzīvi. Tieši tāpat ir arī tad, ja slimība jau ir piemeklējusi un pēc ārstēšanas jāmaina sava dzīve,» uzsver K. Janele. Tāpēc Dzīvības koks un Europa Donna Latvia aicina interesentus 15. oktobrī uz Atvērto durvju dienu, lai iepazīstinātu ar dažādām aktivitātēm, kas saistāmas ar veselīgu dzīvesveidu, psihoemocionālo atbalstu, kā arī aicina parakstīt Veselīgās apņemšanās memorandu, kur viens no punktiem būs: apņemšanās aiziet uz krūts vēža skrīninga izmeklējumu un regulāri veikt krūšu pašpārbaudi.

Savukārt sestdien, arī Rīgā, tirdzniecības centrā Spice, noritēs Onkoloģiskās profilakses diena Esi gudrāks par vēzi. «Onkoloģiskas saslimšanas var skart ikvienu, tāpēc visiem vajadzētu būt informētiem par to, kā maksimāli novērst onkoloģisko slimību attīstību. No visiem vēža veidiem izvairīties varbūt arī nevar, tomēr, piemēram, zarnu vēža risku var mazināt līdz pat 30 procentiem, ievērojot pareizu dzīvesveidu. Tas ir daudz, ja ņemam vērā, ka zarnu vēzis ir trešais izplatītākais no visiem,» saka onkoloģe-ķīmijterapeite Ļubova Blumberga. Viņa stāstīs par dzīvesveida faktoru saistību ar onkoloģiskām slimībām, savukārt onkologs Guntis Ancāns stāstīs par onkoloģisko slimību diagnostikas iespējām Latvijā.

***

Krūts vēža mēneša pasākumi

13. oktobrī Onkoloģiskās profilakses diena Esi gudrāks par vēzi Rīgā, t/c Spice no pulksten 11.00 līdz 15.00

15. oktobrī biedrībā Dzīvības koks no pulksten 11.00 līdz 15.00 Rīgā, Melnsila ielā 13-1 Atvērto durvju diena


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2018/10/12/kruts-veza-skriningam-atsaukusas-jau-50proc-sieviesu