Kalnmeiers ar vienu kāju ģenerālprokurors

"Pirmā barjera ir pārvarēta, tagad jādomā par nākamām," pēc vētīšanas Saeimas Juridiskajā komisijā savas sajūtas atklāj ģenerālprokurora kandidāts Ēriks Kalnmeiers. Deputātu balsojuma latiņa, kuru nepārvarēja ģenerālprokurora amatam nominētais Jānis Maizītis, viņa pēctecim būs jāmēro jau nākamajā Saeimas sēdē, iespējams, jau šonedēļ.

"Izvēloties ģenerālprokurora kandidātu, esmu ļoti labi izpildījis mājas darbu un uzskatu, ka kandidāts ir tā vērts," uzrunā Juridiskajā komisijā teica Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs. Viņš slavēja Ē. Kalnmeieru kā augstas raudzes profesionāli, kurš saviem spēkiem no ierindnieka kļuvis par ģenerāli. AT priekšsēdētājs arī izcēla faktu, ka viņa izvēlētais kandidāts strādājis par advokātu, kas ļauj kritiskāk vērtēt savu šā brīža amata brāļu darbu. "Būtiskākais arguments Kalnmeiera izvirzīšanai ir viņa gaišais prokuratūras nākotnes redzējums. Viņš ir reāli noraizējies par prokuratūras darba profesionalitāti," teica I. Bičkovičs.

Pats Ē. Kalnmeiers atklāja, ka aicināts ieņemt vakanto vietu arī ģenerālprokurora vietas izpildītājs Arvīds Kalniņš, taču viņš no šādas iespējas atteicies. J. Maizīša pēdējā darba dienā, 10. maijā, Ē. Kalnmeiers nejauši saticis bijušo ģenerālprokuroru, kurš viņam teicis: "Nevajag atteikties, vajag rūpīgi pārdomāt!" Apspriežoties ar ģimeni, viņš piekritis kandidēt.

Līdzšinējo prokuratūras darbu Ē. Kalnmeiers vērtē kā apmierinošu, jo visas pamatfunkcijas tiek izpildītas. Arī nākotnē prokuratūras vadītāja uzdevums ir garantēt, lai iestāde pildītu pamatuzdevumus, savukārt strukturālas reformas vai revolūcijas Ē. Kalnmeiers nav nolēmis veikt. Jūtamākās pārmaiņas varētu skart prokuroru apmācības sistēmu, jo pēc viņa novērojumiem liela daļa augstskolas solā skoloto darbinieku labi zina teoriju, taču praksē ir vāji. Piemēram, viens no lielākajiem klupšanas akmeņiem ir sodu saskaitīšana, ja personai ir vairāki spriedumi. Nereti prokurori neprot formulēt apsūdzību, tāpēc viņus nepieciešams skolot regulāri, uzskata Ē. Kalnmeiers. Jautāts, vai prokuratūra ar darba vietu gatava apgādāt arī bijušo iestādes vadītāju J. Maizīti, viņa iespējamais pēctecis ir izvairīgs: "Pagaidām mums nav nevienas atbilstošas vakances. Pat rajonu virsprokuroru amatu vietas ir aizpildītas.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais