Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Turpmāk 2. pensiju līmeņa kapitālu būs iespējams mantot

© pixabay.com

Iniciatīva "Par mantojamu 2. pensiju līmeņa uzkrājumu", kura portālā ManaBalss.lv piesaistīja 11,5 tūkstošus balsu un janvārī tika iesniegta Saeimā, vainagojusies panākumiem – šodien Saeima 3. lasījumā atbalstījusi grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz mantošanas iespēju.

“Likuma grozījumi aizsargās mūsu ģimenes, bet tas nav vienīgais ieguvums. Izmaiņas cels Latvijas iedzīvotāju interesi par 2. pensiju līmeni kopumā un motivēs tos maksāt nodokļus, tādējādi mazinot ēnu ekonomiku. Šis ir brīnišķīgs piemērs, kā - sadarbojoties sabiedrībai, privātajam un publiskajam sektoram - iespējams izcīnīt reālas pozitīvas pārmaiņas Latvijas likumdošanā,” izteicies Toms Kreicbergs, INDEXO izpilddirektors

Mantojamības iniciatīvu INDEXO izveidoja 2017. gada oktobrī, reaģējot uz daudzu klientu un atbalstītāju jautājumiem. Iniciatīvas mērķis bija uzlabot sabiedrības uzticību 2. pensiju līmenim, celt Latvijas iedzīvotāju iesaisti uzkrājumu veidošanā un aizsargāt Latvijas ģimenes - it īpaši tās, kurās strādā tikai viens no laulātajiem. Izcīnītās pārmaiņas pielīdzīnās Latvijas pensiju sistēmu vairumam Eiropas Savienības valstu, kurās 2. pensiju līmenis vienā vai otrā veidā ir mantojams.

Jaunā kārtība, kas paredz iespēju fondētās pensijas kapitālu novirzīt citai personai vai mantot, stāsies spēkā 2020.gada 1.janvārī, ziņo LETA.