Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Keris: Arodbiedrībai nav iebildumu, ka Čakša paliek veselības ministres amatā

© F64

Koalīcijas veidošanā risks varētu būt partijas, kuras veselības aprūpi nav izvirzījušas par prioritāti, šādu viedokli pauda Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

Uz jautājumu, vai arodbiedrība veselības ministra amatā vēlas redzēt pašreizējo ministri Andu Čakšu (ZZS), Keris atbildēja, ka LVSADA ar viņu bijusi "samērā laba" sadarbība, tāpēc no šāda viedokļa raugoties iebildumu par to, ka Čakša saglabā savu amatu, arodbiedrībai nav.

Pēc viņa domām, vēlēšanu rezultāts ir pozitīvs, jo, ja iepriekšējās vēlēšanās tikai viena partija bija gatava palielināt veselības aprūpes nozares finansējumu, tad šogad šādu soli gatavas veikt vismaz trīs partijas. Šī iemesla dēļ esot pamats zināmam optimismam, piebilda Keris.

Vienlaikus viņš sacīja, ka arodbiedrība uz koalīcijas veidošanu skatās piesardzīgi, jo daudzas no partijām savās programmās veselības aprūpi nav atzīmējušas kā prioritāti, turklāt vairākas partijas LVSADA izvairījās no atbildes vai neatbildēja vispār uz jautājumiem par veselības aprūpi Latvijā.

Keris norādīja, ka vēlēšanu rezultāts skaidri parādījis, ka vēlētāji nav mierā ar koalīcijas darbību, un par to liecina gan zemā vēlētāju aktivitāte, gan tas, kā vēlētāji atdevuši savas balsis.

Vienlaikus LVSADA vadītājs ir pārliecināts, ka neapmierinātība nav saistīta tikai ar 12.Saeimas darbu - neuzticība uzkrājusies vairāku gadu garumā. Pēc Kera domām, vēlētājs vērtējis kandidējošās partijas pēc tā, vai plānotie darbi ir reāli vai arī tikai priekšvēlēšanu solījumi.

Uz jautājumu, vai arodbiedrība veselības ministra amatā vēlas redzēt pašreizējo ministri Andu Čakšu (ZZS), Keris atbildēja, ka LVSADA ar viņu bijusi "samērā laba" sadarbība, tāpēc no šāda viedokļa raugoties iebildumu par to, ka Čakša saglabā savu amatu, arodbiedrībai nav.

Vienlaikus Keris piebilda, ka svarīgs ir ne tikai veselības ministra amata kandidāts, bet arī nākamais premjers, kurš lielā mērā noteiks, vai veselības ministra ieceres tiks īstenotas.

Kā ziņots, pirmo vietu 13.Saeimas vēlēšanās ar 19,9% ieguvusi partija "Saskaņa", liecina Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie rezultāti. Otrajā vietā ar 14% ierindojas "KPV LV", bet trešajā - Jaunā konservatīvā partija, par kuru savu balsi atdevuši 13,6% vēlētāju.

Ceturto vietu ar 12% patlaban ieņem apvienība "Attīstībai/Par!", piekto - nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", par kuru nobalsojuši 11% balsstiesīgo, bet sesto - Zaļo un zemnieku savienība, kas savākusi nepilnus 10% balsu.

Ar 6,67% Saeimā iekļūst arī "Jaunā Vienotība". Citas partijas 5% barjeru pārvarējušas nav.

"Saskaņa" jaunajā parlamentā varētu iegūt 24 deputātu vietas, Jaunā konservatīvā partija - 16, "KPV LV" - 15, bet nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un "Attīstībai/Par!" - katra pa 13 mandātiem, liecina aģentūras LETA aprēķini. ZZS jaunajā parlamentā varētu pārstāvēt 11 deputāti, bet "Jauno Vienotību" - astoņi parlamentārieši.