Politologs: Līdzšinējā koalīcija varētu izveidot vienotu bloku, kuram pieaicinās partnerus

© f64

Līdzšinējā valdošā koalīcija - Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (VL-TB/LNNK) un "Jaunā Vienotība" - iespējams, varētu izveidot vienotu bloku, kas uzņemsies valdības veidošanas iniciatīvu un tad mēģinās piesaistīt citus partnerus, sacīja politologs Filips Rajevskis.

"Skaidrs, ka būs ļoti sadrumstalots parlaments, tāpēc atļaušos prognozēt, ka līdzšinējās koalīcijas trīs partijas sabloķēsies kopā, izveidojot lielāku balsu grozu, un tad jau skatīsies, ko vēl pieaicināt koalīcijā. Tas arī samazinās citu politisko spēku iespēju sabloķēties un uzņemties iniciatīvu," skaidroja Rajevskis.

Politologs norādīja, ka svarīga būs arī trīs valdošo partiju lielā politiskā pieredze, kuras arī nelaidīšot garām iespēju parādīt jaunpienācējus no sliktās puses.

"Process nebūs viegls, tas būs ilgs, baidos, ka novembra vidū jauno valdību mēs vēl neredzēsim. Ja var prognozēt, ka "Attīstībai/Par!" valdības veidošanā varētu būt visai pragmatiska, tad, piemēram, Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP) var nebūt viegli pārliecināt savus vēlētājus, kāpēc partija iet kopā ar "vecajiem", kurus līdz šim tik nesaudzīgi kritizējusi," sacīja Rajevskis.

Viņš piebilda, ka noteikti neizslēgtu iespējamību, ka valdības veidošanā tiek aicināta arī partija "KPV LV". "Valdībai balsis būs vajadzīgas, tāpēc tas ir ļoti iespējams. Viss būs atkarīgs no tā, kādi tieši "KPV LV" cilvēki būs ievēlēti," sacīja Rajevskis.

Politologs arī uzsvēra, ka šajās vēlēšanās bija negaidīti zema vēlētāju aktivitāte. "Cilvēki neatnāca uz vēlēšanām un par to saņems fragmentētu parlamentu, lupatu deķim līdzīgu valdību, kurā lēmumu pieņemšanas process būs ļoti sarežģīts, lēns un nepārtrauktu savstarpējo skandālu pavadīts," prognozēja Rajevskis.

Jautāts, kāpēc bijusi tik zema aktivitāte, Rajevskis norādīja, ka viens no iemesliem varētu būt pārāk lielā politisko spēku izvēle. "To varētu salīdzināt ar lielveikalu, kur izvēle ir tik plaša, ka cilvēks samulst un nereti aiziet prom neko nenopircis, lai vēlreiz padomātu un atnāktu rīt. Cilvēki uzvedas kā lielveikalā, diemžēl vēlēšanās nav iespēju vēl padomāt un atnākt rīt," pauda Rajevskis.

Apkopojot balsis 658 no kopumā 1078 13.Saeimas vēlēšanu iecirkņiem, JKP ierindojoties trešajā vietā apsteigusi Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) provizoriskā informācija.

Latvijā lielāko balsu skaitu ieguvušas partija "Saskaņa", "KPV LV", JKP, ZZS, VL-TB/LNNK, "Attīstībai/Par!" un "Jaunā Vienotība".

Par "Saskaņu" nobalsojuši 74 069 jeb 20,43% vēlētāju, par "KPV LV" - 50 641 jeb 13,97%, par JKP - 46 712 jeb 12,88%, par ZZS - 43 044 jeb 11,87%, par VL-TB/LNNK - 38 023 jeb 10,49%, par "Attīstībai/Par!" - 37 514 jeb 10,35%, bet par "Jauno Vienotību" - 23 201 jeb 6,4% balsstiesīgo vēlētāju.

Tuvumā 5% barjerai, lai iekļūtu 13.Saeimā, ar 16 527 jeb 4,55% balsu atrodas Latvijas Reģionu apvienība, kā arī Latvijas Krievu savienība, par kuru nobalsojuši 14 521 jeb 4%.

13.Saeimas vēlēšanās sestdien un trīs iepriekšējās dienās kopā nobalsojuši vairāk nekā 54,46% balsstiesīgo Latvijas pilsoņu, kas ir mazāk nekā 12.Saeimas vēlēšanās pirms četriem gadiem, liecina CVK apkopotie dati par 1044 no kopumā 1078 vēlēšanu iecirkņiem.

Svarīgākais