"Jaunā Vienotība" par valdības veidošanu nerunās ar "prokremliskajām partijām"

© f64

"Jaunā Vienotība" par valdības veidošanu gatava runāt visiem Saeimā iekļuvušajiem spēkiem, izņemot "prokremliskās partijas", sacīja "Jaunās Vienotības" saraksta līderis Rīgā, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, komentējot vēlētāju aptaujas rezultātus.

"Vēlētāju aptaujas jāvērtē ļoti piesardzīgi un balstīt kādu skaļu paziņojumu tikai uz "exit poll" es atturētos," teica Rinkēvičs. Tikai sagaidot precīzus vēlēšanu rezultātus, varēs runāt par to, kāda valdība tiks veidota, uzsvēra politiķis.

"Jaunā Vienotība" nesadarbosies ar "prokremliskām partijām", bet ar pārējiem ir gatava runāt un strādāt, lai būtu efektīva un spēcīga valdība, pauda Rinkēvičs.

Viņš gan atkārtoti norādīja, ka pašlaik būtu priekšlaicīgi nākt klajā ar kādiem skaļiem paziņojumiem vai naktis vidū veidot koalīcijas blokus. Rinkēvičs arī pateicās vēlētājiem par uzticību.

Kā ziņots, 13.Saeimas vēlēšanās lielāko vēlētāju atbalstu guvusi partija "Saskaņa", "Attīstībai/Par!", nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK", Jaunā konservatīvā partija (JKP) un "KPV LV", liecina aģentūras LETA, Latvijas Televīzijas (LTV), Latvijas Radio un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) sestdien veiktā vēlētāju aptauja pie iecirkņiem ("exit poll").

Saskaņā ar aptaujas datiem Saeimā, pārvarot 5% barjeru, iekļūtu arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Jaunā vienotība".

Par "Saskaņu" varētu būt nobalsojuši 19,4% aptaujāto, kas atklāja savu izvēli, par "Attīstībai/Par!" nobalsojuši 13,4%, par nacionālo apvienību - 12,6%, par JKP - 12,4%, bet par "KPV LV" - 11,5% vēlētāju, kas aptaujā atklāja savu izvēli. Saskaņā ar aptaujas datiem ZZS saņēma 9,7% savu izvēli atklājušo vēlētāju balsis, bet "Jaunā vienotība" - 6,9%.

Šogad izvēli neatklāja 29% aptaujāto, salīdzinot ar 22% pirms četriem gadiem. Tas nozīmē, ka rezultātos varētu būt lielākas nobīdes no oficiālajiem CVK datiem, nekā iepriekš. Pirms četriem gadiem nevienai partijai aptaujas uzrādītais rezultāts no oficiālā neatšķīrās vairāk nekā par 2 procentpunktiem. Nav izslēgts, ka šogad atšķirība varētu būt lielāka. Pieredze liecina, ka aptaujā neatbildējošo balsis oficiālajos rezultātos nesadalās proporcionāli visām partijām.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais