Pašas spēkiem uz iecirkni atnākusi arī "žiperīga" 99 gadus veca kundze

© F64 Photo Agency

38.vēlēšanu iecirknī, kas izvietots Rīgas 24.pamatskolā, šodien pašas spēkiem vēlēt bija ieradusies arī kāda 99 gadus veca kundze, atklāja vēlēšanu komisijas darbinieki.

Darbinieces pastāstīja, ka seniore izskatījusies "žiperīga" un ceļu no savas dzīves vietas, kā arī atpakaļ, mērojusi kājām. Arī pats pirmais vēlētājs iecirknī bijis kāds 90 gadus vecs kungs, kurš ieradies īsi pēc plkst.7.

Iecirkņa vadītājs Igors Ņesterenkovs aģentūrai LETA pastāstīja, ka vēlētāju aktivitāte ir vērtējama kā vidēja un kopumā līdz plkst.18, ieskaitot glabāšanā nodotās balsis, šajā iecirknī balsi atdevuši aptuveni 1790 iedzīvotāji.

Pēc viņa teiktā, sevišķi lielas rindas dienas gaitā iecirknī veidojušās nav un apkalpošana noritējusi raiti. Arī aģentūra LETA novēroja, ka iecirknī vienlaikus atradās aptuveni četri līdz pieci vēlētāji.

Bijuši daži gadījumi, kad iedzīvotāji ieradušies vēlēt tikai ar eID kartēm un savu balsi viņi atdot nevarēja. Tāpat tajās dienās, kad balsi varēja nodot glabāšanā, bijušas situācijas, kad cilvēki izvēlētās partijas sarakstu neielika aploksnē un iemeta urnā, kas nozīmē, ka balss skaitīta netiks.

"Nodot balsi vēlēšanā bija atnācis arī vīrietis, kuram pēc divām stundām bija jālido uz Londonu, taču viņam nebija līdzi pases. Tad mēs meklējām viņam tuvāko iecirkni pie lidostas un viņš mēģināja paspēt nobalsot, kas arī izdevās," pastāstīja Ņesterenkovs.

Balsstiesības parlamenta vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu. Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem 2018.gada 5.jūnijā, četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas, Iedzīvotāju reģistrā bija ziņas par 1 548 100 balsstiesīgu pilsoņu, no kuriem 545 452 vēlētāju reģistrēti Rīgas vēlēšanu apgabalā, 392 374 - Vidzemes vēlēšanu apgabalā, 209 110 - Latgales vēlēšanu apgabalā, 213 716 - Zemgales vēlēšanu apgabalā un 187 448 - Kurzemes vēlēšanu apgabalā.