Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Nesaskata problēmas NMPD brigāžu darbā, kurās mediķi vada arī auto

© F64 Photo Agency

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) ir apmierināts ar pilotprojektu, kurā izveidotas atsevišķas mediķu brigādes, kurās paši mediķi vada arī operatīvo transportu, tāpēc šādas brigādes varētu veidot arī turpmāk, šodien žurnālistiem sacīja dienesta direktore Liene Cipule.

Viņa norādīja, ka šis varētu būt viens no iespējamiem brigādes profiliem, kurus NMPD varētu veidot, tomēr dienests noteikti neplāno pāriet no trīs mediķu brigādēm uz divu mediķu brigādēm kopumā. Vienlaikus NMPD brigāžu profilos tuvākajos gados plānotas dažādas izmaiņas, kurās tiks ņemta vērā arī Eiropas prakse, piebilda Cipule.

NMPD 1.jūlijā sāka īstenot pilotprojektu, kurā dienas laikā uz izsaukumiem dodas vairākas jauna veida brigādes ar diviem mediķiem, kur mediķi paši vada arī operatīvo transportu. Pilotprojektā tika izveidotas piecas brigādes - trīs Rīgā un pa vienai Daugavpilī un Jūrmalā. Brigādēs strādāja kopumā 38 mediķi, un tās trīs mēnešu laikā izpildīja 1741 izsaukumu, un tikai divos gadījumos bija nepieciešama vēl vienas brigādes palīdzība.

Cipule skaidroja, ka pilotprojekts tika sākts, lai pārbaudītu, kā NMPD varētu veidot jaunus brigāžu veidus, kā nepieciešams sagatavot darbiniekus, kā arī, lai saprastu, vai risinājums ir efektīvs un drošs attiecībā pret sabiedrību. Tāpat pilotprojekta sākšana saistīta ar kopējām problēmām NMPD un veselības aprūpes sistēmā kopumā - cilvēkresursu trūkumu un zemo atalgojumu, kā arī nākamgad notiekošo pāreju, kurā mediķi vairs drīkstēs strādāt tikai normālo darba laiku.

Cipule sacīja, ka jauno brigāžu veidošana nodrošinājusi augstāku atalgojumu tajās strādājošajiem mediķiem, kas saistīts ar to, ka brigādei nebija nepieciešams algot šoferi, kuram paredzēto finansējumu bija iespējams novirzīt mediķu atalgojuma palielināšanai. Mediķu atalgojums šajās brigādēs pieaudzis par 36%, un, piemēram, šādas brigādes vadītāja atalgojums par slodzi pieaudzis vidēji par 400 eiro.

Patlaban veikts pirmo trīs darbības mēnešu izvērtējums, analizējot gan pilotprojektā iesaistīto brigāžu operativitāti un ierašanos izsaukumos, gan palīdzības sniegšanas kvalitāti pacientiem izsaukumu laikā.

Kā norādīja NMPD direktora vietnieks operatīvajos jautājumos Kristians Galanders, pilotprojekta izvērtējumā secināts, ka jaunajām brigādēm ir absolūta spēja nodrošināt atbilstošu operativitāti un palīdzības sniegšanu pacientiem. Piemēram, ja vidēji brigāde izsaukuma vietā ierodas 8,1 minūtes laikā, tad jaunā brigāde notikuma vietā ierodas astoņu minūšu laika, kas ir pat nedaudz ātrāk.

Tāpat Galanders skaidroja, ka arī izsaukumā pavadītais laiks ir līdzvērtīgs, jo vidēji brigāde izsaukumā pavada 62,3 minūtes, bet jaunā brigāde - 64,3 minūtes. Tāpat līdzīgs ir brigāžu slimnīcā nogādāto pacientu īpatsvars, jo vidēji brigādē nogādā 58,5% no pacientiem, savukārt jaunā brigāde - 57,2%.

Tāpat arī sniegtās palīdzības pacientiem kritiskos gadījumos kvalitāte trīs cilvēku brigādei ir līdzvērtīga divu mediķu brigādei. NMPD Medicīniskās kvalifikācijas un mācību centra vadītāja Dzintra Jakubaņeca sacīja, ka apjoma un izsaukumu dažādības ziņā jaunās brigādes mediķi spēj nodrošināt palīdzību, kas līdzvērtīga trīs cilvēku brigādei.

Jakubaņeca sacīja, ka jauno brigāžu mediķi gan snieguši palīdzību smagi cietušam motociklistam, gan devušies uz izsaukumu, kurā pacientam bijis miokarda infarkts, kā arī dzīvību apdraudoši sirds ritma traucējumi un pat akūti galvas smadzeņu asinsrites bojājumi. Ar visiem šiem gadījumiem mediķi tikuši galā bez papildu palīdzības.