Zatlers izsaka līdzjūtību par Aļģirda Brazauska nāvi

© 15min.lt

Valsts prezidents Valdis Zatlers izteicis visdziļāko līdzjūtību mūžībā aizgājušā bijušā Lietuvas prezidenta Aļģirda Brazauska tuviniekiem, draugiem un Lietuvas tautai, aģentūru LETA informēja Prezidenta preses dienestā.

Līdzjūtības vēstulē Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei Zatlers norāda uz Brazauska personisko ieguldījumu abu kaimiņvalstu izcilajā sadarbībā Latvijai un Lietuvai grūtos un sarežģītos brīžos.

"Neapšaubāmi Lietuvas patriota Aļģirta Brazauska vārds ir ierakstīts Baltijas valstu jaunāko laiku vēsturē," atzīmē Latvijas prezidents.

Latvija Brazausku 1996.gadā apbalvoja ar pirmās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

Kā ziņots, neatkarīgās Lietuvas pirmais tieši ievēlētais prezidents Brazausks miris 77 gadu vecumā, zaudējot cīņu ar vēzi.

Lietuvas mediji vēsta, ka Brazausks kopš 2008.gada cīnījās limfomu un prostatas vēzi.

"Lietuvas pirmais tieši ievēlētais prezidents bija spēcīga un harizmātiska personība, kas ilgi paliks Lietuvas tautas sirdīs," teikts Lietuvas prezidentes Grībauskaites paziņojumā.

Brazausks bija viens no centrālajiem politiķiem Lietuvas neatkarības iegūšanas laikā 1991.gadā. Divus gadus vēlāk viņš tika ievēlēts par neatkarīgās Lietuvas pirmo prezidentu. 1998.gadā viņš nolēma nekandidēt uz vēl vienu pilnvaru termiņu un pameta politiku.

2001.gadā viņš atgriezās valdībā, vadot sociāldemokrātu partiju, un kļuva par Lietuvas premjerministru. Šo amatu viņš ieņēma līdz 2006.gadam

Brazauska prezidentūras laikā Lietuva uzsāka centienus iestāties NATO un Eiropas Savienībā (ES), kam abām valsts pievienojās 2004.gadā.