KNAB sācis 56 lietvedības par amatpersonu korupciju

Laikā no šā gada sākuma līdz 31.martam Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) saņemti 213 iesniegumi saistībā ar valsts amatpersonu, iespējams, izdarītiem administratīvajiem pārkāpumiem korupcijas jomā.

Izskatot iesniegumus un sūdzības par valsts amatpersonu iespējamo darbību interešu konflikta situācijā, vienlaicīgi tika pārbaudītas arī šo amatpersonu deklarācijas, atskaites periodā - 162. Minēto pārbaužu rezultātā 56 gadījumos sākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā, liecina biroja apkopotie darba rezultāti par šā gada pirmo ceturksni.

Atskaites periodā kopumā pieņemti 64 lēmumi administratīvā pārkāpuma lietās, tostarp 28 par naudas soda uzlikšanu kopumā par 2235 latiem, 33 amatpersonām izteikts mutvārdu aizrādījums, bet deviņas personas atbrīvotas no pienākuma atlīdzināt valstij nodarītos zaudējumus. Pirmajā ceturksnī trīs personas ir atlīdzinājušas valstij nodarītos zaudējumus kopumā par 233 latiem.

Šā gada pirmajā ceturksnī KNAB nosūtījis Valsts ieņēmumu dienestam (VID) informāciju par astoņiem gadījumiem, kad amatpersonas savās deklarācijās sniegušas nepatiesas ziņas. Piecos gadījumos informācija nosūtīta par amatpersonu un viņu radinieku ienākumu iespējamu neatbilstību viņu izdevumiem. Vēl par septiņiem gadījumiem ziņas nosūtītas par valsts un pašvaldības institūcijām, lai VID veiktu pārbaudi, vai šajās institūcijās strādājošo amatpersonu neiekļaušana valsts amatpersonu sarakstos ir bijusi atbilstoša likuma par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā prasībām un nodrošinātu to, lai visas valsts amatpersonas iesniegtu deklarācijas.

KNAB ziņojumā par darba rezultātiem norādījis, ka atskaites periodā VID pēc biroja lūguma veicis auditu, kā rezultātā pieņēmis lēmumu par papildu nodokļu aprēķināšanu iemaksai valsts budžetā un soda naudas uzlikšanu trim personām par kopējo summu 98 325 lati.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.