Valsts Darba inspekcijā fiktīvi nodarbinātas personas [papildināts]

© Rūta Kalmuka, f64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsācis kriminālprocesu par Labklājības ministrijas pārraudzībā esošās Valsts darba inspekcijas amatpersonu iespējamajām prettiesiskajām darbībām saistībā ar personu fiktīvu iekārtošanu darbā VDI. Inspekcijas vadītāja Rita Elce uz izmeklēšanas laiku atstādināta no amata.

Ilgstošu operatīvi tehnisko pasākumu rezultātā noskaidrots, ka laika posmā no 2008. gada septembra līdz šim brīdim VDI amatpersonas ļaunprātīgi izmantojušas savu dienesta stāvokli un saistībā ar Eiropas sociālā fonda un Eiropas reģionālās attīstības fonda projektu īstenošanu nodrošinājušas vairāku personu fiktīvu noformēšanu darbā, saņemot par to nepamatotu materiālu atlīdzību, informē KNAB.

KNAB izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka fiktīvi nodarbinātie darbinieki ilgstoši un sistemātiski veikuši nelikumīgus naudas pārskaitījumus uz VDI amatpersonu bankas kontiem. Trešdien R. Elce un trīs VDI darbinieces Aiva Banga, Ilze Jaunskunga un Māra Legzdiņa tikušas izsauktas uz KNAB sniegt paskaidrojumus.

Uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, KNAB izmeklētājs atzinis piecas personas par aizdomās turētajām pēc Krimināllikuma 318. pantā paredzētajām noziedzīga nodarījuma pazīmēm. Nra. lv neizdevās noskaidrot, kas ir piektā persona.Aizdomās turētajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, t.sk. amatpersonām – aizliegums ieņemt noteiktus amatus.

Labklājības ministrijā nra.lv pastāstīja, ka KNAB sācis izmeklēšanu pēc kādas sūdzības, kas iesniegta sasitībā ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu "Darba tiesisko attiecību un darba drošības sistēmas uzraudzības pilnveidošana", ko realizē Darba inspekcija. Tiesa, pirms tam Labklājības ministrijā sacīja, ka tas saistīts ar "tehniskām projekta ieviešanas lietām."

Labklājības ministrija, to uzzinājusi, saņemot vēstuli no KNAB. "Godīgi sakot, vairāk informācijas mums arī nav. Darba inspekcija turpina strādāt un veikt savus pienākumus. Tas ir tikai normāli, ka tiesībsargājošās iestādes veic savus uzdevumus," nra.lv sacīja LM pārstāve Ilona Jurševska.

Pirmstiesas izmeklēšana turpinās un tās interesēs patlaban plašāka informācija netiek sniegta, norāda KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Svarīgākais