Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

LU rektors: VDK dokumentus pareizi būtu publicēt ar zinātniskajiem komentāriem

© f64

Bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentus pareizi būtu nodot Latvijas Nacionālajam arhīvam (LNA) un publicēt tikai kopā ar zinātniskiem komentāriem, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pauda Latvijas Universitātes (LU) rektors Indriķis Muižnieks.

Pēc viņa teiktā, VDK aģentu kartotēkas publicēšana kopā ar zinātniskiem komentāriem "ir mazliet citāda nekā vienkārši uzrakstīt uz sētas, ka mans kaimiņš ir, teiksim, muļķis vai čekists".

Muižnieks uzsvēra, ka šādu risinājumu - dokumentu nodošanu LNA un publiskošanu kopā ar zinātniskiem komentāriem - bija piedāvājusi arī VDK dokumentu zinātniskās izpētes komisija un Satversmes aizsardzības birojs (SAB). "VDK [dokumentu zinātniskās izpētes] komisijas ieteikumi šajā jomā arī bija krietni piesardzīgāki, nekā Saeimas deputāti šobrīd cenšas darīt. Es domāju, ka te arī vēlēšanu faktors spēlē noteiktu lomu," pauda LU rektors.

Viņš atzinīgi novērtēja VDK dokumentu zinātniskās izpētes komisijas darbu, norādot, ka tā izdarīja ļoti daudzpusīgu un interesantu darbu, parādot, ka ir "nevis tikai viens maiss, par ko tagad visi brīnās, bet ka tā ir sistēma, kas bijusi daudz sarežģītāka, kas caurvijusi visas mūsu dzīves jomas, un ka to nevar vienkāršot tikai ar kaut kādu kartīšu publicēšanu".

Kā ziņots, neskatoties uz savstarpējiem apvainojumiem, bažām par neiekļaušanos termiņos un SAB iebildēm, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija likumprojektu par bijušās VDK dokumentu publiskošanu tomēr domā pagūt virzīt apstiprināšanai vēl aizejošajā 12.Saeimā. Grozījumi paredz publicēt arī VDK darbinieku telefongrāmatas, kuras satur informāciju par VDK štata darbiniekiem, kā arī ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēkas. Publicēšanu plānots veikt LNA interneta vietnē.

Tikmēr zinātnieki uzskata, ka jāpublicē sadarbības fakta ar VDK tiesu lietas pilnībā, kā arī jāievieš virkne citu normu korekciju, kas ļautu sabiedrībai pilnībā izprast totalitārās iekārtas funkcionēšanu, nevis koncentrētu uzmanību tikai uz aģentiem, atstājot vēsturiski attaisnotus štata čekistus un komunistiskās partijas vadību.

Jautājums par tā dēvēto "čekas maisu" publiskošanu ir aktuāls vairākus gadus. Saskaņā ar 2014.gadā pieņemtajiem likuma grozījumiem tika izveidota zinātnieku komisija ar uzdevumu veikt VDK dokumentu izpēti. Saskaņā ar spēkā esošo likumu pēc zinātniskās izpētes dokumenti būtu publiski pieejami Ministru kabineta noteiktajā apjomā un kārtībā.